Njemačka: Poziv na štrajk na većini aerodroma

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Osoblje obezbjeđenja na glavnim njemačkim aerodromima, uključujući najveći u Frankfurtu, pozvano je da štrajkuje u četvrtak, saopštio je sindikat koji zahtijeva povećanje plata.

Aerodromi u Hamburgu, Bremenu, Hanoveru, Berlinu, Kelnu, Diseldorfu, Lajpcigu, Drezdenu, Erfurtu, Frankfurtu i Štutgartu biće pogođeni štrajkom, navodi se u saopštenju sindikata Verdi.

Aerodrom Minhen, na jugu, drugi po veličini u Njemačkoj, neće biti uključen u štrajk.

Sindikat Verdi od kompanija zaduženih za bezbjednost aerodroma traži hitno povećanje plata od 2,80 eura po satu i bonuse za 25.000 zaposlenih što poslodavci zasad odbijaju, prenosi rtcg.me.

“Naglo povećanje cijena hrane i energije opterećuje novčanik, posebno za niske plate”, naveo je sindikat koji povećanje plata traži zbog inflacije.

Sindikat Verdi je pozvao i na štrajk zaposlenih u lokalnim preduzećima javnog prevoza u petak, za bolje uslove rada u tom sektoru kojem nedostaje radna snaga.

Inflacija u Njemačkoj je 2023. godine bila 5,9 odsto, mahom cijena energenata i hrane što je izazvalo društvenu napetost u toj zemlji poznatoj i po kvalitetu socijalnog dijaloga.

Njemačka se suočava s talasom štrajkova, posebno u transportu. Prošle nedjelje je štrajk mašinovođa paralisao zemlju. Štrajkovi slabe vladinu koaliciju socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca (Scholz) koja se bori sa rekordnom nepopularnošću.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content