Nijagarini vodopadi: Susret krša i vodenih tokova

Piše: Objavljeno: 25/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Veličanstveni tok rijeke Cijevne, parka prirode kojeg često opisuju i kao biser Malesije, krasi jedna od najatraktivnijih vodenih formi, koja svojom impozantnošću, oduzima dah svakom posjetiocu. Spektakularni Nijagarini vodopadi već godinama predstavljaju omiljeno izletište brojnih mještana i turista, koji sve češće pokazuju interesovanje za  atraktivne lokacije opštine Tuzi. Interesantnu legendu o nastanku vodopada, predstavila nam je direktorica Turističke organizacije Tuzi, Leonora Dedivanaj. 

,,Legenda kaže da su zbog potrebe velikog broja mlinova koji su se nalazili na ovom toku, a od kojih je ostao samo Bogićev mlin, mještani pokušali da naprave branu. Rijeka bi je svaki put, zbog svoje siline, rušila. Idućom prilikom, poslušali su savjet starice koja im je predložila da pukotine popune ovčjom vunom, i od tada datira sadašnji izgled vodopada,” priča Dedivanaj.

Na svega četiri kilometra od glavnog grada, tik uz Nijagarine vodopade, nalazi se i istoimeni restoran koji karakteriše velika posjećenost. Osim kvalitetne gastro ponude, gosti imaju priliku da uživaju u pogledu na prozirnu vodu, koja takođe nosi posebnu priču.

,,Postoji legenda da je akvadukt od Duklje vodio do Dinoša, i da je upravo na taj način voda iz Cijevne dovođena do antičkog grada. O tome svjedoče i ostaci akvadukta. Tu se nalaze i ostala arheološka nalazišta, poput: Planinice, Đuteze, Macine pećine, zanimljiva ambijentalna cjelina Priften, kao i crkva Svetog Mihaila, koja datira iz perioda ranog hrišćanstva,” kazala je direktora TO Tuzi.

U blizini Nijagarinih vodopada, u selu Dinoša, nalazi se i murva, koja se u zimskim mjesecima, pod uticajem visokog vodostaja, pretvara u izvor. Dedivanaj je još jednom podsjetila da se na plodnom području mogu pronaći ostaci rimske i ilirske kulture, te da Tuzi predstavljaju pravu atrakciju za sve zaljubljenike u prirodu i istoriju.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content