Nezavidan položaj djevojčica i žena u romsko-egipćanskoj populaciji

Piše: Objavljeno: 26/01/2024
featured image

Položaj djevojčica i žena u romsko-egipćanskoj populaciji na nezavidnom je nivou. Iz Evropske unije ističu da je ta populacija najdiskriminisanija u Crnoj Gori, pri čemu se Romkinje i Egipćanke suočavaju s višestrukom diskriminacijom u svim oblastima života.

“Svojoj djeci bih pričala da idu u školu da ne preživljavaju ono što smo mi njihove majke da ima posao i krov nad glavom”.

No, taj savjet daleko je od realnosti koju žive pripadnici romsko-egipćanske populacije. U to su se uvjerili u Centaru za istraživačko novinarstvo tokom snimanja filma „Nezaštićena“.

“Susreli smo se sa siromaštvom, sa bolesnom djecom u vlažnim krevetima, majkama koje nemaju nadu jer djeca nemaju mogućnost za liječenje, školovanje, sazrijevanje, samostalne odluke, borbu prtiv narkotika, prijevremenih brakova”, kazala je Milka Tadić-Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Da se Romkinje svakodnevno suočavaju s diskriminacijom, te da ne ostvaruju ni najosnovnija prava, upozoravaju iz Evropske unije.

“Teško se zapošljavaju, nemaju kontrolu nad reporduktivnim zdravljem, imaju probleme s pristupom zdravstvenoj zaštiti”, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Veliki problem predstavlja obrazovanje. Čak 90 odsto njih ne završi osnovnu i srednju školu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content