Nezaposlenost u Rusiji rekordno niska

Piše: Objavljeno: 29/12/2023
featured image

Foto: Pexels

Ruska ekonomija je u odlazećoj godini oborila nekoliko rekorda u privredi, a jedno od glavnih iznenađenja je ekonomski rast uprkos prvobitnom strahu od kolapsa.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije očekuje godišnji ekonomski rast od 2,3 odsto, a centralna Banka Rusije (BR) tri odsto.

Glavni pokretači ekonomskog rasta su ove godine bili proizvodnja, građevinarstvo, poljoprivreda i velika potražnja ruskih potrošača.

Na početku godine je, prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, postojala prijetnja od kolapsa ruske privrede i bila je potrebna „mobilizacija svih resursa i unutrašnjih snaga” da bi spriječila katastrofa.

U Rusiji je u oktobru zabilježena rekordno niska nezaposlenost od 2,9 odsto, ali to stvara i probleme pošto potreba kompanija za radnom snagom stalno raste, a Moskva će morati da privuče i radnike iz inostranstva i poveća produktivnost rada.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da bi inflacija u Rusiji u 2023. godini mogla da bude veća od 7,5 odsto, blizu osam odsto, ali vlasti pretpostavljaju da će biti moguće vratiti je na cilj od četiri odsto, prenosi rtcg.me.

Rusija se suočila i sa rekordnim rastom cijena benzina i dizela, a Vlada je bila prinuđena da reaguje drastičnom privremenom mjerom, potpunom zabranom izvoza goriva, da bi smirila cijene na tržištu.

Ruska valuta je tokom 2023. godine bila u konstantnom padu u odnosu na glavne svjetske valute, pa je Moskva morala da uvede valutna ograničenja koja su u decembru stabilizovala kurs na oko 90 rubalja za dolar.

Rashodi ruskog budžeta su, prema procjeni Ministarstva finansija Rusije, dostigli istorijski rekord od 32,2 biliona rubalja, ali i prihodi su iznad očekivanih, tako da će budžetski deficit prema očekivanjima biti manji od 1,5 odsto BDP.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content