Nezaposleni građani moći će na Zavod da se prijave elektronskim putem

Piše: Objavljeno: 22/06/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Nezaposleni građani u Crnoj Gori uskoro će moći da se prijave u evidenciju Zavoda za zapošljavanje i elektronskim putem, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) na čelu sa ministarkom Naidom Nišić.

To je dio Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, na kom je resorno ministarstvo radilo. 

Poručili su da će nezaposleni građani elektronskim putem moći da dostave i zahtjeve za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti.

“To će umnogome olakšati procese korisnicima prava Zavoda za zapošljavanje, kao i zaposlenima institucije jer će biti rasterećeni dodatnih administrativnih procesa, koji su do sada opterećivali njihovo obavljanje zakonom predviđenih zadataka”, poručeno je iz resora na čijem je čelu Nišić. 

Kako su kazali, i poslodavcima biće olakšane procedure prijavljivanja slobodnih radnih mjesta.

“Prijave o slobodnom radnom mjestu, kao i prijave o zasnivanju – prestanku radnog odnosa, osim neposrednom predajom, moći dostaviti i elektronski Zavodu”, piše u saopštenju Ministarstva. 

Resor je takođe, kako je saopšteno, pripremio nacrt predloga izmjena i dopuna zakona. 

“Sve je odrađeno u korak sa digitalizacijom procesa u Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG), koja se uspješno sprovodi i očekuje se da bude završena do novembra ove godine”, navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Najavljeno je da će se povodom toga održati i okrugli sto u ponedjeljak, 24. juna, od 10 sati u staroj zgradi Vlade u Podgorici. 

“Izmjene će donijeti i definisanje odredbi koje će biti osnov za interoperabilnost baze podataka, čiji cilj je povezivanje Zavoda sa drugim institucijama radi razmjene podataka”, zaključuju iz ministarstva. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)