Nesvakidašnja zabrana: Uganda zabranila ženama da se voze na prednjim sjedištima kamiona jer odvlače pažnju vozača

Piše: Objavljeno: 21/01/2022
featured image

Uganda je uvela zabranu ženama da budu suvozačice u kamionima, jer se navodno najviše nesreća dešava kad sjede na prednjem sjedištu pored vozača.

Ova nesvakidašnja zabrana usiljedila je nakon nesreće koja se dogodila 10. januara u četvrti Lira, u kojoj je poginulo devet osoba, a 19 zadobilo teške povrede, prenosi portal gradski.me.

Policija je saopštila da su neoprezna vožnja i preopterećenje bili uzroci nesreće.

“Mnoge nesreće s kamionima događale su se u gradu Lira i regiji. Primjetili smo da su u većini kamiona, koji su učestvovali u nesrećama, žene sjedele na prednjim sjedištima pored vozača“, rekao je policijski službenik Leonard Olam za AA upitan zašto je uvedena zabrana ženama da budu suvozačice u kamionima.

On je rekao da se u većini slučajeva kamioni u Ugandi koriste i za prevoz trgovaca s pijaca i da su svjedoci kazali da na prednjim sjedištima sjede devojke vozača.

Predsednik organizacije “Lira Mobile Market Vendors“ Patrik Opio rekao je da su prodavačice na pijacama koje sjede u prednjoj kabini s vozačima odgovorne za većinu nesreća u regiji.

“Žene mame vozače kratkim haljinama koje otkrivaju njihova bedra i odvlače pažnju vozača, što dovodi do nesreća. One nerijetko kupuju i alkoholna pića za vozače. Kako bismo smanjili nesreće, tražili smo, i vlasti su to uvele da žene više ne smiju da sjede naprijed u kamionima“, rekao je Opio.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content