Neradni dani povodom predstojećih praznika

Piše: Objavljeno: 20/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) u subotu, nedjelju i ponedjeljak, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. To je, kako se navodi, predviđeno Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika.

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Nova godina praznuje se 1. i 2. januara.

“Kako je prvi praznični dan nedjelja, neradni su nedjelja (1. januar), ponedjeljak (2. januar) i utorak (3. januar)”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana).

“To su petak 6. januara (Badnji dan), subota 7. januara (prvi dan Božića) i nedjelja 8. januara (drugi dan Božića)”, dodaje se u saopštenju.

Državni i organi lokalne samouprave, javne ustanove, preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su, kako se navodi, da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content