Neradni dani povodom predstojećih praznika

Piše: Objavljeno: 20/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) u subotu, nedjelju i ponedjeljak, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. To je, kako se navodi, predviđeno Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika.

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Nova godina praznuje se 1. i 2. januara.

“Kako je prvi praznični dan nedjelja, neradni su nedjelja (1. januar), ponedjeljak (2. januar) i utorak (3. januar)”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana).

“To su petak 6. januara (Badnji dan), subota 7. januara (prvi dan Božića) i nedjelja 8. januara (drugi dan Božića)”, dodaje se u saopštenju.

Državni i organi lokalne samouprave, javne ustanove, preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su, kako se navodi, da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content