Nema otuđivanja opštinske imovine, samo zakup dolazi u obzir

Piše: Objavljeno: 27/02/2024
featured image

Turističko naselje Eko katun “Štavna” na Komovima, koje je u vlasništvu Opštine Andrijevica, početkom sljedećeg mjeseca biće ponuđeno za zakup na javnoj licitaciji, a eventualna prodaja ili otuđivanje opštinske imovine sasvim sigurno neće biti.

„Ne postoji šansa dok sam ja predsjednik da bude otuđen neki dio opštinske imovine, kakvi god se pritisci radili. Javna licitacija će biti isključivo za zakup na tri do pet godina, sa plaćanjem za svaku godinu unaprijed, pa ko da više“, kazao je za Portal RTCG Željko Ćulafić, predsjednik Opštine Andrijevica.

On je dodao da će početna cijena za mjesec biti makar dvije hiljade eura, a ne ni dvije hiljade za godinu, koliko je izdavano do sada iz ugovora napravljenog u vrijeme lokalne DPS vlasti.

„To je bilo nečuveno. Hiljadu i po eura je do sada zakupac plaćao godišnje, zvanično. To više neće moći. Makar 24 hiljade godišnje, na tri do pet godina, i to unaprijed za svaku godinu, pa ko voli neka izvoli. Možda i više, licitacija će biti javna“, rekao je Ćulafić.

On je kazao i da je postojala namjera da se preduzeće ustupi na gazdovanje takođe opštinskom preduzeću „Park prirode Komovi“, koje gazduje hostelom „Mojan“, ali da su od toga odustali jer smatraju da će izdavanjem Opština ostvariti bolji prihod.

Turističko naselje „Eko katun“ Štavna otvoreno je polovinom jula 2006. godine. Naselje ima deset kućica sa ukupno pedeset ležaja, restoranom i recepcijom, i građeno dvije godine prije toga, uz svresrdnu pomoć Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID-a).

Ukupna investicija, kako je tada saopšteno, iznosila je 243,5 hiljada eura, od čega je USAID posredstvom razvojne organizacije CHF uložio 135,4 hiljade.

Preostali dio sredstava obezbijedili su andrijevička lokalna uprava, Ministarstvo poljoprivrede, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Elektroprivreda, NVO „Komovi“ i lokalni partneri. Prilikom otvaranja je najavljivano da će ovo naselje imati veliki značaj za Andrijevicu, i da će biti pokretač i model lokalne ekonomije.

Ministarstvo turizma je tada prema najavama trebalo da eko katun Štavna uvrsti u promociju nacionalne turističke kampanje, a Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća da pomogne u obuci osoblja.

Projekat izgradnje turističkog naselja na visoravni Štavna, na Komovima, bio je dio programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju CRDA-e koji su finansirale Sjedinjene Američke Države preko USAID-a, a na sjeveru Crne Gore sprovodila američka razvojna organizacija CHF Montenegro.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content