Nefunkcionalnost sistema prijeti da našteti građanima i privredi

Piše: Objavljeno: 08/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Nefunkcionalnost sistema usljed sajber napada sada već predugo traje i sam po sebi prijeti da nanese dodatnu štetu privredi i građanima, kazali su iz Crnogorskog udruženja poslodavaca. Oni su pozivali nadležne da preduzmu sve što je u njihovoj moći da obezbijede regularne pretpostavke za poslovanje.

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca kazali su da nas hakerski napadi na informacione sisteme crnogorskih institucija, upozoravaju, da je i pored određenih pozitivnih iskoraka koji su napravljeni u reformisanju javne uprave, neophodno uraditi još mnogo čega po pitanju sajber bezbjednosti, piše rtcg.me.

“Prije svega, pored neophodnih ulaganja koja su pretpostavka podizanja sajber bezbjednosti na znatno viši nivo: u kadrove i sisteme, treba znatno unaprijediti model sveobuhvatnog upravljanja jer, po riječima stručnjaka za sajber bezbijednost, digitalna bezbjednost – zaštita galvnog savremenog resursa digitalne informacije je proces a ne proizvod”, kazali su iz Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Oni navode da su privatne kompanije iz Crne Gore koje zapošljavaju stručnjake iz sajber bezbijedosti stavila na raspolaganje državi svoje resurse.

“Privatne kompanije iz Crne Gore, ovog puta one koje zapošljavaju stručnjake iz sajber bezbjednosti, kao što su to uvijek ranije činila druga crnogorska preduzeća u dijelu (snabdijevanja prehrambenim proizvodima i energentima…) stavila su na raspolaganje svoje resurse (znanje i tehnologiju) u cilju predupređivanja dalje štete, saniranja nastalih posljedica i podizanja sajber bezbjednosti na viši nivo”, kazali su.

Ovo, kako navode iz Crnogorskog udruženja poslodavaca, nije prvi, a ni posljednji put, da se preduzeća koja posluju u Crnoj Gori ponašaju više nego društveno odgovorno u vanrednim situacijama.

“Ali ostaje pitanje da li smo kao društvo-zajednica dovoljno svjesni toga i da li to znamo adekvatno da cijenimo?”, pitali su.

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca su kazali da proces saniranja posljedica sajber napada i vraćanja sistema u funkcionalno stanje, sada već predugo traje.

“Ipak, bez obzira na rečeno, želimo da ukažemo da proces saniranja posljedica sajber napada i vraćanja sistema u funkcionalno stanje, sada već predugo traje, i prijeti da sam po sebi nanese dodatnu štetu privredi i građanima zbog njegove nefunkcionalnosti, pa pozivamo nadležne da preduzmu sve što je u njihovoj moći da obezbijede regularne pretpostavke za poslovanje. Isključivanje računara kao mjera se može razumjeti ali ne i opravdati”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content