Nedostaje 1,5 miliona eura za subvencije poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Piše: Objavljeno: 01/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Zavodu za zapošljavanje za avgust nedostaje 1,5 miliona eura za isplatu subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom – navedeno je u informaciji koju je danas usvojila Vlada na telefonskoj sjednici.

Ministarstvo finansija predlaže da se, imajući u vidu da Zavod za zapošljavanje nema zakonskih mogućnosti da putem unutrašnjeg preusmjeravanja obezbijedi nedostajuća sredstva, ona “obezbijede preusmjeravanjem sa kamata nerezidentima”.

U dokumentu se navodi da se Zavod za zapošljavanje obratio Ministarstvu finansija 29. avgusta sa zahtjevom za obezbjedivanjem finansijskih sredstava za isplatu subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, u kom je navedeno i da na mjesečnom nivou obaveze po ovom osnovu iznose 2.500.000 eura, piše Pobjeda.me.

– Ističemo da je Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu predviđeno uvećanje sredstava u iznosu od 13.000.000 eura za isplatu subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom do kraja tekuće godine – istaknuto je u dokumentu.

Precizira se da poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom ima pravo na subvencije, koje se odnose na:

  • bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje osobe sa invaliditetom;
  • kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje osobe sa invaliditetom;
  • učešće u finansiranju ličnih troškova asistenta (pomagača u radu) osoba sa invaliditetom; 
  • subvencije zarade osoba sa invaliditetom koje zaposli.

Pored toga, kako se navodi, članom 37 Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom navedeno je: “Visina subvencije ovog zakona iznosi 100 odsto od opravdanih troškova, u skladu sa propisima kojima se uređuje državna pomoć. Visina subvencije iznosi:

  • 75  odsto od isplaćene bruto zarade za cijeli period zaposlenosti, za poslodavca koji zaposli osobu sa najmanje 50 odsto invaliditeta;
  • za poslodavca koji zaposli osobu sa invaliditetom manjim od 50 odsto, subvencija iznosi: u prvoj godini 75 odsto, u drugoj 60 odsto, u trećoj i svakoj narednoj godini 50 odsto od isplacene bruto zarade”.
Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content