Neadekvatno i neodgovorno planiran budžet prethodne Vlade razlog nedostatka grijanja u školama

Piše: Objavljeno: 25/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Ministarstvo finansija saopštilo je da su neistiniti i nedobronamjerni navodi da su aktuelna Vlada i taj resor odgovorni za nedostatak grijanja u školama.

Ističu da se takva stavka predviđa planom javnih nabavki, na prijedlog Ministarstva prosvjete, do kraja janura, što za ovu godinu nije učinjeno od strane prethodne Vlade.

– Odgovornost počiva isključivo u neadekvatno i neodgovorno planiranom budžetu i po ovom osnovu, koji je nažalost jedan od brojnih. Neistinitosti i spekulacije dolaze upravo sa adrese onih čija je lična i institucionalna odgovornost danas očigledna, na štetu neopravdano izloženih posljedicama-učenika i prosvjetnih radnika – navode iz resora ministra Aleksandra Damjanovića.

– Podsjetimo da smo, na transparentan i predvidljiv način, Predlogom budžeta za 2023. godinu planirali ovu, kao i niz drugih stavki i mjera čiji je fokus upravo podrška mladima i djeci. O tome svjedoče obezbjeđeni dječiji dodaci za svu djecu do 18 godina, besplatni udžbenici, studije, studentski krediti i stipendije, za koje su, u ovim ekonomski izazovnim vremenima, opredijeljeni višemilionski iznosi – ističu iz Ministarstva.

Između ostalog, dodaju, Predlog budžeta za 2023. godinu predviđa i podršku majkama sa troje i više djece.

– Takođe je uveden Alimentacioni fond, kao još jedan od jasnih iskaza odnosa Ministarstva finansija i Vlade, prema ovim društvenim kategorijama, čiji im je interes imperativ u programu rada – dodaju iz Ministarstva.

S druge strane, ističe se, podrška zaposlenima u prosvjeti je očigledna i iskazana kroz namjeravano povećanje zarada prosvjetnim radnicima, sa kojima Ministarstvo vodi redovan dijalog kako bi se došlo do najprihvatljivijeg rješenja.

– Vlada će, kao i mnogo puta do sada, uložiti maksimalne napore i u konkretnom slučaju, kako bi se sanirale posljedice ranije donijetih loših odluka i kako one ne bi bile teret nedužnih, u ovom slučaju djece i prosvjetnih radnika, koji su, nažalost, izloženi populizmu i pokušajima ubiranja jeftinih političkih poena. Bez zalaženja u analizu dnevnopolitičkih manipulacija, ponavljamo – Ministarsto finansija i Vlada u cjelini opredijeljeni su da budu garant boljih uslova za život i obrazovanje, te samim tim učiniće sve da se omogući nesmetano grijanje u školama, koje je, zbog propusta ranije administracije, izostalo – poručuje Damjanović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content