Ne žele da im vlasnici objekta izbace djecu iz vrtića na ulicu

Piše: Objavljeno: 28/01/2024
featured image

Foto: rtcg.me

Stotinjak mještana Ćemanaca, u Nikšiću, okupilo se danas ispred prostorija Doma te mjesne zajednice i vrtića “Proljeće” u čijem se sklopu nalazi ta vaspitno–obrazovna jedinica, ogorčeni saznanjem da vlasnik objekta, kompanija “NIK vest”, Radislava Nikčevića, traži da se oslobode prostorije i doma i vrtća.

Zbog toga su mještani danas potpisivali peticiju kojom, kako kažu, žele da ospore imovinu toj kompaniji, tvrdeći da je objekat nezakonito otet, da se kompletan proces kupoprodaje odvijao bez ikakvog znanja mještana koji su gradili taj objekat i polagali pravo njega, piše rtcg.me.

“Tražimo da da nadležni organi utvrde ko je, kako i kada prodao imovinu koju su gradili sredinom sedemadesetih godina prošlog vijeka naši očevi, đedovi i prađedovi. Nećemo dozvoliti da naša djeca ostanu bez vaspitno–obrazovne ustanove i da ih izbace na ulicu, i da MZ ostane bez svoje kancelarije, da neko ko je ovo oteo ostane nekažnjen”, poručio je Balša Belčić, predsjednik MZ Ćemenca, objašnjavajući da su za prodaju Doma saznali tek prije dvije godine kada je Nikčević pokrenuo sudski spor.

“Gospodin Nikčević je prije dvije godine tužio MZ i vrtić. On zahtijeva da se mi iselimo i napustimo objekat i nadoknadimo štetu za zadnjih 20 godina, jer tvrdi da smo uzurpirali ove objekte. Zahtijevamo od nadležnih organa da sve ovo ispitaju. Objekat je ’77. godine gradio PTK i mještani Ćemenca od svojih doprinosa. Tražimo i da nam opština Nikšić pruži pravnu zaštitu”, jasan je Blečić.

Sa mještanima je danas bio i Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić, obećavši da će opština, što je u njenoj moći, uraditi sve da se zaštiti interes najmlađih mještana Ćemnaca.

“Ono što su mi usmeno saopštili saradanici iz opštine jeste da je proces oko imovine završen 1994. godine, ali provjeravano detalje oko vlasništva u tom periodu. MZ i vrtić su sve ove godine bili savjesni držaoci, međutim neko je 20 godina ćutao i čekao ovaj trenutak da pokrene sve ove stvari i da krene na djecu Ćemenca, što je posebno tužno u ovoj priči. Ovo je javni interes i to ne smijemo da dozvolimo, da bilo ko iseli vrtić iz ovih prostorija. Razgovaraću i sa predstavnicima Ministarstva prosvjete da dobijemo više informacija, jer je vrtić ovdje punih 30 godina. Mi ćemo prvo da sagledamo sve činjenice, da vidimo šta ima od dostupnih dokumenata i onda ćemo vrlo brzo doći do pojašnjenja čitave ove situacije”, poručio je on.

Mještanin Radovan Adžić kaže da je bio stalni učesnik gradnje ovog objekta. Na skup se pojavio sa spiskom starim 46 godina, sa imenima svih učesnka u gradnji doma. On kaže da su mještani odvajali kroz samodoprinose da se izgradi dom, a sad neko želi da im to uzme.

“Po tom ugovoru je podijeljena imovina između nas i PTK po pola. Nama je pripao dom i tzv. TV i šah sala, njihova je bila samoposluga i magacinski prostor”, objasnio je Adžić.

Bivši predsjednik MZ , Momir Mijović, kaže da je bio na čelu MZ kad je krenuo sudski spor sredinom 2021. godine.

“Išao sam na suđenja, tražio osnov upisa, ali nijesam mogao da ga dobijem jer sud nije želio da se bavi prethodnim stanjem, nego je samo išao po zvaničnim podacima iz katastra u kojem se imovina vodi na NIK vest”.

Pred mještanima je, kažu, borba od koje neće odustati. Podršku će imati i u osoblju vrtića “Proljeće”. Svi zajedno spremni su i na radikalizaciju protesta ukoliko se ne razjasni situacija oko, kako tvrde, sumnjive kupovine objekata MZ, i ukoliko se se nastavi sa prijetnjama o iseljenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content