Nastavljen pad cijena nafte

Piše: Objavljeno: 04/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

U srijedu je nastavljen pad cijene nafte na svjetskim tržištima.

Cijena barela sirove nafta na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje potonula je 1,99 dolara na 73,33 dolara. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 2,03 dolara na 69,63 dolara, prenosi SEEbiz.

Cijene su na oba tržišta završile na najnižem nivou od kraja marta, kada su takođe bilježile najveći procentni pad u jednom trgovinskom danu od početka januara.

Očekuje se da će Fed kamatne stope u srijedu povećati dodatnih 0,25 procentnih bodova, a Evropska centralna banka će takođe na svom redovnom sastanku u četvrtak podići stope.

Dodatno povećanje stopa može usporiti ekonomski rast i naštetiti potražnji za energijom.

Cijene su pod pritiskom nakon što su podaci iz Kine tokom vikenda pokazali da je proizvodna aktivnost u aprilu u najvećem svjetskom potrošaču energije i najvećem kupcu sirove nafte neočekivano pala.

Novo otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije ključno je za Aziju, naglasio je Međunarodni monetarni fond dok je u utorak podigao svoju procjenu ekonomije regije. Ipak, upozorio je na stalnu opasnost od inflacije i nestabilnosti svjetskog tržišta podstaknutog teškoćama u zapadnom bankarskom sektoru.

Američke zalihe sirove nafte pale su prošle sedmice treći put zaredom, u prvom takvom periodu od decembra, za oko 3,9 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Morgan Stanley je snizio procjenu cijene barela u Londonu do kraja godine na 75 dolara.

“Rizik pada za rusku ponudu i rizik rasta za kinesku potražnju, uveliko su se odigrali i oslabili šanse tješnjeg snabdijevanja u drugoj polovini godine”, navela je banka u svojoj bilješci, govoreći o rastućem izvozu iz Rusije uprkos zapadnim sankcijama.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica u odnosu na prethodni dan pala 1,48 dolara na 78,55 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content