Nastavak obuke i donacija za Vojsku Crne Gore vrijedna 187.000 eura

Piše: Objavljeno: 17/04/2024
featured image

Foto: MOD

Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva potpisali su Plan bilateralne saradnje koji će omogućiti vojnicima obuku, školovanje i razmjenu iskustava sa tom zemljom, a ujedno je potpisan i protokol kojim se omogućava donacija u opremi vrijedna 187.000 eura.

Kako navode u Ministarstvo odbrane, Plan bilateralne saradnje za tekuću godinu je veoma sadržajan i obuhvata brojne kurseve, obuke, školovanja i razmjenu iskustava u različitim odbrambenim i bezbjednosnim oblastima, a uključuje i dugoročne projekte značajne za jačanje nacionalnih vojnih resursa Crne Gore.

“Visoki nivo teorijskog znanja i praktičnog iskustva koje predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore stiču već dugi niz godina, uz podršku britanske strane, nemjerljiv je kada je riječ o unaprjeđenju sposobnosti i jačanju interoperabilnosti pripadnika VCG. Nastavak školovanja pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim vojno-obrazovnim institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i sveukupno jačanje naših kadrovskih kapaciteta ostaje prioritet i u narednom periodu. Intenzivna i kontinuirana saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja se kroz realizaciju svih planiranih aktivnosti, a doprinos jačanju međunarodnog mira i stabilnosti ostaje zajednički cilj”, navode u saopštenju.

U Ministarstvu odbrane potpisan je i Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, kojim britanska strana donira opremu za aktivnosti traganja i spašavanja Ministarstvu odbrane Crne Gore, u vrijednosti od skoro 187 hiljada eura.

Donirana sredstva će značajno doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti i unaprijediti kapacitete i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore, u izvršavanju svojih redovnih zadataka, kao i u izvršavanju zadataka kroz definisane misije.

Protokol su potpisali načelnik Štaba GŠ VCG, pukovnik Mitar Klikovac i britanski izaslanik odbrane, ppuk Antoni Kalunjato.

Ujedinjeno Kraljevstvo kontinuirano dokazuje posvećenost Crnoj Gori, kao i spremnost za pružanje podrške u ispunjavanju svih ciljeva i zadataka, koje Crna Gora kao kredibilna NATO saveznica ima.

Plan bilateralne saradnje između Ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske potpisan je u Ministarstvu odbrane Crne Gore, a potpisali su ga načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane, Žana Špadijer i britanski izaslanik odbrane u Crnoj Gori, Antoni Kalunjato.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content