Narednog petka prva ovogodišnja aukcija državnih zapisa

Piše: Objavljeno: 12/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 13 miliona eura, prva ovogodišnja, biće održana 19. maja.

Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do tog dana do 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 22. novembar.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je na nedavnoj konferenciji za medije, povodom 365 dana rada Vlade, kazao da je Crna Gora prošle godine emitovala državne zapise kao kratkoročne hartije do godinu, koje je otkupio jedan broj banaka, piše rtcg.me.

„Razmišljamo o tome da nastavimo i da ponovo emitujemo državne zapise, gdje bi se pod nekim drugačijim uslovima, koji neće biti mnogo različiti, produžio taj neki aranžman sa onim bankama koje to žele. To je stvar koja je prethodnih godina rađena po pet-šest puta godišnje i stvar je za prevazilaženje problema likvidnost“, objasnio je tada Damjanović.

Prošle godine održane su tri aukcije državnih zapisa.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

CBCG je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content