Napoleonov šešir prodat na aukciji u Parizu za 1,9 miliona eura

Piše: Objavljeno: 20/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Šeširi za koje se vjeruje da su bili u vlasništvu Napoleona redovno se pojavljuju na aukcijama.

Dvorogi šešir za koji se vjeruje da je pripadao Napoleonu Bonaparti prodat je za rekordnih 1.932.000 eura (2,11 miliona dolara) u aukcijskoj kući Drouot u Parizu.

Prvobitno je procijenjeno na 600.000 do 800.000 eura. Cijena je nadmašila 1.884.000 eura plaćenih za još jedan Napoleonov šešir u Drouot-u 2014, rekao je zvaničnik aukcijske kuće.

„Milion četiri stotine pedeset hiljada (eura) lijevo od mene, 1,5 miliona, imamo 1,5 miliona u sobi, 1,5 miliona za Napoleonov šešir. Ostavljamo 1,5 miliona za ovaj glavni Napoleonov simbol, prodajem za 1,5 miliona (prije honorara), bez žaljenja, prodato“, rekao je aukcionar Žan-Pjer Osenat dok je spuštao čekić uz aplauz.

Uoči aukcije, Osenat je rekao Rojtersu da je šešir od crnog dabra u tradicionalnom dvorogom obliku zaštitni znak Napoleona, koji je tokom svog života posjedovao oko 120 takvih šešira, prenosi rtcg.me.

„Šešir je bio dio imidža koji je on konstruisao, jer je Napoleon bio čovjek komunikacije“, rekao je Osenat, dodajući da je Napoleon uvijek nosio šešir tako da su uglovi bili poravnati sa njegovim ramenima, dok ga je većina ljudi u to vrijeme nosila sa uglovima naprijed.

Šeširi za koje se vjeruje da su bili u vlasništvu Napoleona redovno se pojavljuju na aukcijama. U oktobru 2021. godine, Bonhams je na aukciji u Londonu prodao novootkriveni šešir sa DNK dokazima koji dokazuju da je pripadao Napoleonu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content