Najveći državni fond bilježi gubitak od 174 milijarde dolara

Piše: Objavljeno: 21/08/2022
featured image

Norveški naftni fond, najveći državni fond na svijetu, zabilježio je u poslednjih šest mjeseci najveći nominalni gubitak koji je gotovo poništio sve dobitke u toku 2021. godine.

Povraćaj koji je fond vrijedan 1,2 biliona dolara ostvario pao je u prvoj polovini godine za 14,4 odsto, odnosno 174 milijarde dolara. Do pada su dovele rasprodaje u svim sektorima osim u energetskom, saopšteno je iz fonda.

Naftni fond je u toku 2021. godine zabilježio povećanje povraćaja od 14,5 odsto. Povraćaj je bio za 1,14 baznih poena iznad referentne vrednosti fonda, ali je sektor hartija od vrijednosti pretrpio snažan udar, izgubivši 17 odsto, dok je fiksni prihod pao za 9,3 odsto, prenosi bankar.me.

Investicije fonda u nelistirane nekretnine donijele su mu dobitak od 7,1 odsto, ali to je samo mali dio ukupnog portfolija sa udjelom od tri procenta, investicije u infrastrukturu za obnovljive izvore energije donijele su gubitak od 13,3 odsto.

“Tržište su definisali rast kamatnih stopa, visoka inflacija i rat u Evropi”, navodi generalni direktor fonda Nikolaj Tangen. “Investicije u hartije od vrijednosti pale su za skoro 17 odsto”, dodaje on.

Tehnološke akcije su imale posebno loše performanse, sa vrjednošću nižom za 28 odsto, rekao je Tangen.

Suvereni fond koji ima udio od oko 1,5 odsto u svakoj kompaniji listiranoj na svjetskim berzama, u prvoj polovini godine je imao priliv od 356 milijardi norveških kruna (36,66 milijardi dolara), a valutni kurs je uvećao vrijednost fonda za 642 milijarde kruna.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)