Najtopliji april od kada se vrše mjerenja

Piše: Objavljeno: 13/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kao što smo se prethodnih mjeseci već navikli, i april je oborio rekord i postao najtopliji april od kada se vodi evidencija. Bio je to jedanaesti mjesec zaredom rekordnih temperatura kopna i trinaesti sa najvišom temperaturom mora.

Mjesečni izvještaj Klimatskog centra „Kopernikus“ ukazuje na izuzetno trajanje rekordnih temperatura izazvanih prirodnim događajem El Ninjo i dodatnom energijom zarobljenom u atmosferi i okeanu gasovima staklene bašte kao posljedicom ljudskih aktivnosti.

Sličan niz dogodio se ranije tokom snažnog El Ninja 2016. godine, prenosi rtcg.me.

April je bio 1,58 stepeni topliji od aprilskog prosjeka s kraja 19. vijeka, predindustrijskog referentnog perioda.

Prosječna globalna temperatura površine mora bila je 21,04 stepena što je najviša ikada zabilježena za taj mesec.

Ipak, to ne znači da svijet nije uspio da postigne temperaturni cilj Pariskog sporazuma, jer se on odnosi na dugoročni porast temperature tokom decenija.

„Veliki broj ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja, uključujući rekordne dnevne i mjesečne temperature i količine padavina, vjerovatniji su u toplijem svijetu. Temperatura površine mora u nekoliko okeanskih basena, uključujući i tropski pojas, i dalje je rekordno visoka, oslobađa više toplote i vlage u atmosferu i na taj način pogoršava uslove“, rekao je stručnjak za klimu SMO Alvaro Silva.

U većem dijelu sjeverozapadne, centralne i sjeveroistočne Evrope bilo je pretežno vlažnije od prosjeka.

Dok je veći dio južne Evrope bio suvlji od prosjeka El Ninjo u istočnom ekvatorijalnom Pacifiku nastavio je da slabi prema neutralnim uslovima, ali su temperature morskog vazduha ostale na neobično visokom nivou.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content