Najskuplji krompir na svijetu košta 500 eura po kilogramu 

Piše: Objavljeno: 05/02/2024
featured image

Foto: Pexels

Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, urod mu je velik, zastupljen je u prehrani tokom čitave godine, zasitan je, može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine i vrlo je jeftin. Međutim, ova posljednja stavka se odnosi na krompir koji dolazi s malog francuskog ostrva Noirmoutiera, zapadno od Nantesa.

Mali žuti krompir s ovog ostrva najskuplji je na svijetu, a cijena im se penje i do 500 eura za kilogram. Rastu samo u ostrvskom  tlu zaliva  Biscay, bogatom mineralima – na komadiću zemlje koji miriše na okean i alge, prenosi rtcg.me.

Krompiri bonnotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u maju, a to traje tek sedmicu dana. U to se vrijeme 2.500 berača okuplja u zoru do zalaska sunca beru najskuplji krompir na svijetu. Ručno vade krompir po krompir kako bi zlaćani urod mogao zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Ovaj najskuplji krompir odlikuje se delikatnom limunastom aromom, miriše na orahe, a karakteristični su po slanom, mineralnom ukusu koji još dugo ostaje na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora, koja čuva esenciju mora i tla, ne guli.

No francuska delikatesa ima ljutog protivnika. Britanski lanac supermarketa Tesco prije koju godinu počeo je komercijalizovati krompir prodajući ga ispod cijene od oko 2 eura po kilogramu. Naime, krompir sličan ovome raste preko puta La Manchea, na britanskoj teritoriji. Ostrvo  Jersey ima sličnu klimu i tlo, ali poznavaoci tvrde da su francuski krompiri ipak ukusniji.

Ostrvo na zapadnoj obali Francuske slavu ne duguje samo krompirima nego i ljupkoj arhitekturi, desetinama  kilometara pješčanih plaža te mirisnim borovima, načičkanim poput velikih suncobrana. Za kopno je vezan stoljetnim nasipom i novijim mostom, kojim se dolazi do oaze vrijedne pažnje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content