Najraznovrsniji program do 7. septembra: Svečano otvoren 16. Hercegnovski strip festival

Piše: Objavljeno: 03/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Za nekoga, sasvim običan drugi septembar. Sa druge strane, ako pitate ljubitelje stripa i crtanih djela, otkriće vam da su nestrpljivo priželjkivali da ga dočekaju u Herceg Novom. Razlog je više i nego poznat. Manifestacija koja godinama krasi jedan od najljepših gradova na crnogorskom primorju, sinoć je svečano otvorena po 16. put.

Kraj ljetnje sezone, Belavista je ispratila u društvu raznih generacija, koje godinama, zajedno sa Hercegnovskim strip festivalom, stasavaju i upoznaju čari devete umjetnosti.

Čast da ozvaniči početak šestodnevnog uzbudljivog kreativnog putovanja, pripala je ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đurović, koji je zajedno sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori, Andreinom Marselom i državnim sekretar u oblasti kulture, Vatroslavom Belanom, podijelio iskrene misli o draži koju komikon pruža.

,,Uz magiju stripa, odlazak u svjetove superheroja odrasle su generacije. Danas, u digitalnom dobu, posebna je obaveza čuvati i promovisati ovaj vid stvaralaštva. Drago mi je što 16 godina festival to čini uspješno. Kao važan kulturni događaj, svojom ponudom daje poseban šarm Herceg Novom početkom septembra i produžava sezonu. Čini mi se da su nam superheroji potrebniji više nego ikada. Sa velikim zadovoljstvom, proglašavam 16. Hercegnovski festival stripa otvorenim. Živjeli,” poručio je Đurović.

Ambasadorka Italije iskoristila je priliku i zahvalila se ogranizatorima za srdačnu dobrodošlicu.

,,Hvala najljepše za predivan prijem u Herceg Novom. Velika mi je čast da mogu da najavim 16. festival. Odrasla sam sa stripovima. Stripovi su me učinili da porastem. Za moju ljubav prema stripu zaslužan je stariji brat. Počeo je sa stripom Alan Ford, kasnije Dilan Dogom. Strip je bitan faktor u odrastanju osoba. Uspjeva da pokaže umjetničku sliku, razvije pričanje priče u jako malo stranica, sa snažnom porukom. Zbog toga Ambasada Italije podržava toliko godina ovaj festival i nastaviće to da radi. Hvala puno organizatorima, umjetnicima, ministru i svima koji su podržali festival,” kazala je Andreina Marsela.

Sa njom je bio saglasan i državni sekretar u oblasti kulture, Vatroslav Belan, koji je istakao značaj festivala koji godinama traje.

,,Vitalnost ovog festivala osjeća cijeli grad kroz ključne programe alternativne hercegnovske scene. Herceg Novi su donijeli u najuži izbor za prijestonicu kulture, prepoznatiljvu po stripu. Strip je specifična umjetnost, vrhunska djelatnost. Vidi se koliko je za jedan grad važno da ima jednu manifestaciju kakav je strip festival. Čestitam organizatorima na istrajnosti, a učesnicima i publici želim da uživaju u festivalu,” izjavio je Belan.

Nakon zvaničnog otvaranja, jedan od organizatora festivala, Jovan Subotić, pozvao je goste da nakon Belaviste zajedno krenu ka hercegnovskim centrima vizuelne umjetnosti. Ljubitelji stripa, imali su priliku da u galeriji Josip Bepa Benkovića uživaju u izložbi specijalnih gostiju festivala, kao i hercegnovskih autora Nikole Ćurčina i Đorđa Kamenarovića. Nekoliko minuta pješice udaljena galerija Sue Ryder, predstavila se izložbom ,,Autori iz Srbije i francuski izdavači”.

Veliko finale, uslijedilo je na kultnoj Kanli kuli, gdje su strip-fanovi imali priliku da kasno u noć uživaju u nastupu beogradskog benda Prljavi inspektor Blaža i kljunovi. Danas, od 11 sati, program će početi školom i radionicama crtanja stripova. Nakon toga, tokom dana, mnogobrojne posjetioce očekuje crtanje za fanove, berza stripova, prezentacija stripova i diskusija sa strip autorima, kao i zabavno-muzički program do ranih jutarnjih sati.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content