Najavljen veliki štrajk u Lufthansi

Piše: Objavljeno: 05/02/2024
featured image

Foto: pexels

Zemaljsko osoblje njemačkoga nacionalnog avio-prevoznika Lufthanse, počeće štrajk u srijedu, zahtijevajući veće plate, saopštio je sindikat Verdi.

“Predviđeno je da štrajk počne u četiri sata ujutro u srijedu i traje do sedam sati i deset minuta u četvrtak”, naveo je sindikat u saopštenju.

Štrajkom će biti pogođeni aerodromi u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Dizeldorfu, prenosi SEEbiz.

Predstavnik Lufthanse rekao je da je prerano reći koliko će letova biti otkazano, budući da avio-kompanija sastavlja raspored za hitne letove, pregledavajući tri hiljade dnevnih letova na koje bi štrajk mogao uticati.

Zemaljske usluge jedna su od nekoliko podružnica Lufthanse koje trenutno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

U pregovorima Verdi zahtijeva povećanje plata od 12,5 odsto za 25 hiljada radnika, ili najmanje 500 EUR više mjesečno u periodu od 12 mjeseci, plus jednokratnu isplatu od tri hiljade EUR kako bi se nadoknadila inflacija.

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja osnova za veće plate. Zemaljsko osoblje Lufthanse prekinulo je rad u julu 2022, tokom posljednjeg kruga pregovora o kolektivnim ugovorima, uzrokujući velike smetnje u putovanju.

Od tada je najveća evropska ekonomija pogođena nizom štrajkova širom zemlje koji su uticali na avio saobraćaj, željeznicu i javni prevoz.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content