Nada u kineski oporavak podstakla cijene nafte

Piše: Objavljeno: 20/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su u petak izgubile više od dva USD po barelu, zahvaljujući optimizmu za kinesku ekonomiju, koji je nadjačao zabrinutost zbog moguće globalne recesije.

Cijena barela je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 65 centi na 79,69 dolara. Na američkom je tržištu barel porastao 85 centi, na 75,14 dolara, piše SEEbiz.

Najveći svjetski uvoznik sirove nafte, Kina, prolazi kroz prvi od tri očekivana talasa rasta slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je Peking ublažio mjere izolacije, ali je objavio da planira da pojača podršku ekonomiji u narednoj godini.

Cijene nafte podupire i u petak objavljeno saopštenje američkog Ministarstva energetike da će početi da otkupljuje sirovu naftu za strateške naftne rezerve. To bi bila prva kupovina nakon oslobađanja rekordnih 180 miliona barela iz rezervi u ovoj godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u petak barel korpe nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan pojeftinio 1,74 dolara, na 78,73 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content