Nacionalni savjeti manjina traže odlaganje popisa: Institucije ne mogu do 1. novembra obezbijediti potrebne tehničke pretpostavke

Piše: Objavljeno: 15/10/2023
featured image

Predsjednici nacionalnih savjeta u Crnoj Gori uputili su Vladi Crne Gore i premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću apel za odlaganje popisa stanovništva.

Apel potpisuju Suljo Mustafić predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Faik Nika predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori, Zvonimir Deković predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeće Crne Gore, Sabrija Vulić predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore i Mensur Šaljajpredsjednik Romskog savjeta u Crnoj Gori.

Nacionalni savjeti –vijeća manjebrojnih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori apelovali su na Vladu i nadležne institucije da predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori odgode na određeno vrijeme, u cilju, kažu, stvaranja adekvatnih uslova za njegovo održavanje, prvenstveno funkcionanih institucija, pune informisanosti građana, uključenosti zainteresovane javnosti i subjekata koji će ovaj proces učiniti transparentnim i inkluzivnim i, nadasve, stabilnog društvenog i političkog ambijenta.

“Smatramo da nadležne institucije nijesu i ne mogu, u predviđenom roku, do 1. novembra, obezbijediti potrebne tehničke pretpostavke, kako bi taj proces tekao bez zastoja i u punom kapacitetu, na šta ukazuje nedostupnost metodologije popisa, neinformisanost opštinskih popisnih komisija, te nezainteresovanost potencijalnih popisivača u pojedinim opštinama”, istakli su u saopštenju.

Isto tako, ukazuju predsjednici nacionalnihsavjeta, izostala je komunikacija sa građanima, koji su veoma neinformisani kada su u pitanju njihova prava i obaveze tokom sprovođenja popisa, posebno onih koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, u regionu i evropskim zemljama.

Smatraju da je veoma važno obezbijediti punutransparentnost i inkluzivnost statističkog istraživanja, omogućiti monitoring procesa, kada su pitanju interesovanja političkih subjekata, nevladinog sektora, kao i predstavnika naciionalnih savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content