Naći novi način finansiranja zdravstva, ne dirati plate

Piše: Objavljeno: 29/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Članovi skupštinskog Odbora za rad zdravstvo i socijalno staranje ne gledaju blagonaklono na najavu ministra zdravlja Dragoslava Šekića, da zbog održivosti sistema liječenja postoji mogućnost vraćanja nekog vida zdravstvenog osiguranja.

Iako je zdravstveni sistem u problemu, zbog, kako tvrdi resorni ministar, programa Evropa sad, potrebno je, poručuju poslanici, naći neki drugi način finansiranja, a ne kroz smanjenje plata građanima.

Ministar Šćekić poručuje da je njegova izjava pogrešno interpretirana, a da bi Vlada i država trebalo da nađu održiv način za zdravstvo, piše rtcg.me.

“Činjenica je da se zdravstveni sistem, našao u problemu. Šta je razlog tome treba detaljno ispitati. Ukoliko je zaista program “Evropa sad” doveo do teške situacije u zdravstvenom sistemu, treba se naći način da se te finansije nadomjeste ali treba voditi računa i da se plate građana ne smanjuju”, kazala je Maja Vukićević članica Odbora za zdravstvo i poslanica DF-a .

Vladimir Dobričanin smatra da nismo odradili ono što je bilo neophodno da dio akciza na duvan, slatka pića, alkohol, ide u zdravstveni sistem.

“Ima načina na koji zdravstveni sistem može da se unaprijedi”, kaže Dobričanin.

Iz DPS-a kažu da su upozoravali da će zbog programa “Evropa sad” zdravstveni sistem biti u nezavidnoj poziciji.

“Nijesmo se složili tad, pa ni sad da je ukidanje zdravstvenih doprinosa nešto što je dobro za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Treba naći način za rješavanje ovog pitanja”, kazao je član Odbora za zdravstvo Halil Duković.

Predstavnik pokreta “Evropa sad” i bivši ministar ekonomije Jakov Milatović kazao je da optužbe nijesu na mjestu, već da je riječ o zamjeni teza.

“Smanjenje doprinosa je povećalo neto plate. Istovremeno je Fond zdravstva dobio najveći budžet za zdravstvo, tako da ja ne vidim problem”, kazao je Milatović.

Šćekić je rekao da je on govorio o tome da “vlada i država treba da razmišljaju kako da imamo stabilan prihod i sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema koje smo dobijali po osnovi dioprinosa za zdravstveno osiguranje, a koji je ukinula “Evropa sad”.

Direktorica Akcije za socijalnu poravdu Ines Mrdović je poručila Šćekiću da on nema legitimitet da vrati naknade za zdravstveno osiguranje.

“Neka pokaže političku kičmu i predloži zvanično vraćanje diprinosa i neka onda vidi šta će mu građani reći”, poručuje Mrdović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content