Na Hvaru pronađeni ostaci grada iz antičkog i rimskog doba

Piše: Objavljeno: 17/08/2023
featured image

Foto: Pexels

Tokom izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Starom gradu na Hvaru nađeni suostaci grada iz antičkog i rimskog doba, izjavio je gradonačelnik Antonio Škrapa.

Škrapa je novinarima rekao da se izgradnja sistema vodovodne i kanalizacione mreže usporila zbog nalaženja ostataka grada iz stare antike i rimskog doba ispod sadašnjeg Starog Grada, ali vjeruje da će do kraja ove godine biti završeni ti radovi koji koštaju više od 80 miliona eura, prenosi rtcg.me.

On je naveo da su nađeni mnogi drevni predmeti, mozaik i bedemi grada, te će u sljedeće dvije godine biti i izloženi, a neki su već prikazani Ministarstvu kulture.

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj i, kako se navodi na zvaničnoj stranci, Aristotelov je vršnjak. Iste godine, 384. prije Nove ere, kada se u Trakiji rodio taj grčki filozof, Grci s ostrva Parosa u Egejskom moru utemeljili su grad na ostrvu Hvaru i nazvali ga Faros (Svetionik).

Napominje se da je istorijsko srce Hvara, antički Faros, sada Stari Grad, izgrađen na mjestu gdje duboki morski zaliv prelazi u plodno ostrvsko polje, “arkadijsku dolinu još od antičkih vremena pod vinogradima i maslinjacima”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content