MUP i UNICEF u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad djecom

Piše: Objavljeno: 29/01/2024
featured image

Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander dogovorili su se da prioritet buduće saradnje tih institucija bude sprečavanje nasilja nad djecom.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, teme razgovora Šaranovića i Santandera bile su nacionalna strategija prevencije nasilja nad djecom, zaštita djece od seksualnog nasilja i iskorišćavanja, onlajne nasilja kao i nelegalni dječiji brakovi.

Ministar Šaranović zahvalio je UNICEF-u na kontinuiranoj podršci unapređenju statusa djece u Crnoj Gori i istakao da Ministarstvo želi da pošalje važnu poruku da država vodi računa o najmlađima, kao najranjivijoj grupi stanovništva.

„I sam, kao otac, dodatno sam posvećen kreiranju bezbjednog ambijenta za rast i razvoj djece u Crnoj Gori. U tom kontekstu ministarstvo je aktiviralo brojne mehanizme za jačanje kapaciteta institucije u odgovoru na ove izazove. U saradnji sa međunarodnim organizacijama osnažićemo naše kadrovske i operativne potencijale kako bi djelovali preventivno, i kako bi se, zajedno sa svim partnerima u državnom i civilnom sektoru, odnijeli odgovorno prema ovom osjetljivom pitanju“, kazao je Šaranović.

Istakao je da je to samo dio uspješnih napora koje nova Vlada preduzima kako bi izvršila neophodne reforme i ubrzala proces evropskih integracija u narednom periodu.

Ministar Šaranović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori dogovorili su se da prioritet buduće saradnje ovih institucija bude sprečavanje nasilja nad djecom i efektno odgovaranje na njega bilo da se dešava onlajn ili oflajn.

“UNICEF će podržati vladu da uvede specijalizovani servis koji se zove Dječja kuća – Barnahus”, rekao je Santander.

Kako pojašnjavaju iz MUP-a, radi se o međunarodnom modelu dobre prakse koji su mnoge zemlje članice EU usvojile.
“Barnahus omogućava policiji, tužilaštvu, socijalnim i zdravstvenim radnicima i sudiji da rade zajedno s djetetom u okruženju po mjeri djeteta”, navode iz MUP-a.

Kroz ovaj servis, kako dodaju, izbjegava se intervjuisanje djeteta više puta koje dodatno traumatizuje dijete, uključujući u slučajevima seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

“UNICEF će nastaviti da podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova i pruža profesionalne obuke i specijalizacije svim službenicima koji rade na slučajevima koji uključuju djecu”, poručio je Santander.

On je istakao i da će podrška UNICEF-a u ovim domenima pomoći Vladi da ispuni obaveze u oblasti prava djeteta i kriterijume pristupanja EU.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content