Mulešković: Inflacija veća od 13 odsto, građani uplašeni zbog krize najavljene za jesen

Piše: Objavljeno: 11/08/2022
featured image

Foto: gradski.me/arhiva

Inflacija u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, dostigla je 13 i po odsto, dok su pojedinačni proizvodi poskupili znatno više, objašnjava ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Mulešković za Gradsku TV kaže da su cijene trenutno stabilne, ali da je kriza s jeseni neizbježna. I sugrađani su svjesni da će zima biti teška i pitaju se šta će Vlada učiniti da to spriječi, piše gradski.me.

Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju, ali uvozni i domaći proizvodi su i dalje skupi, primjećuju građani. Saglasni su i turisti, koji kažu da su cijene u crnogorskim marketima iste kao u zemljama sa mnogo boljim životnim standardom.

Ipak, Mulešković smatra da je ovaj period dobar za stagnaciju cijena.

“U ovom trenutku možemo reći da ćemo imati stabilizaciju cijena u narednom periodu, jer je došlo do pada cijena na svjetskom tržištu, kako cijena nafte, tako i cijena žitarica i ostalih proizvoda. Ne očekujem da će doći do smanjenja cijena u maloprodajnim objektima, ali može doći do stabilizacije, što je dobro, da nemamo dalji rast.”, ističe analitičar.

Međutim, s jeseni, kada se očekuje nedostatak energenata u Evropi, ponovo će uslijediti poskupljenja, navodi Mukešković.

“Ukoliko imate nedostatak energenata, samim tim će da dođe do rasta njihovih cijena, a to dovodi do rasta cijena proizvoda, što za Crnu Goru znači da će krajnji proizvod, koji se npr proizvodi na teritoriji EU, kod nas biti još skuplji”, kazao je Mulešković.

Pored agresije Rusije na Ukrajinu, Mulešković uzroke rasta cijena vidi i zbog rasta plata kroz program “Evropa sad”.

Ovakve krize, upozorava, ne mogu da se završe brzo, što će se, zaključuje Mulešković, osjećati kako na jesen, tako i sljedeće godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content