Mulešković: Crnu Goru očekuju ekonomski teške godine, reforme se ne rade sa par slajdova

Piše: Objavljeno: 15/11/2023
featured image

Premijer Spajić najavio je da će od 1. januara minimalna penzija iznositi 450 eura, ali nije pojasnio na koji način je planirano da se to uradi. Nije rekao ni koliko će za to trebati novca. Obećao je i rast plata ne precizirajući na koji način će doći i do toga uvećanja.

Sagovornik Portala Analitika, ekonomski analitičar Mirza Mulešković, podsjeća da su se na sjednici Skupštine na kojoj je birana Vlada, ali i nakon toga čuli oprečni stavovi o stanju u javnim finansijama.

“Teško je u ovom trenutku govoriti da li imamo ili nemamo novca za finansiranje povećanja penzija jer ni sami ne znamo šta se planira uraditi, pošto nismo dobili informacije o planiranim mjerama od strane Vlade. Ono što je interesantno jeste da smo ovu informaciju dobili upravo par sati nakon rasprave u Parlamentu gdje je akteuleni premijer prethodnom rekao da u kasi u ovom trenutku fali minimum 100 miliona eura”, ističe Mulešković. 

Na djelu diskriminacija i urušavanje penzionog sistema

Sagovornik Analitike podsjeća i smo od strane predstavnika političkih subjekata koji su formirali Vladu prije nekoliko dana dobili informaciju da je stanje u javnim finansijama kritično i da u ovom trenutku nismo daleko od bankrota. 

“Upravo ovako oprečni iskazi u velikoj mjeri stvaraju zabunu i dovode nas sve u razmišljanje odakle i na koji način će se sve ovo finansirati. Takođe, prije ovog povećanja moramo imati i analizu i jasnu projekciju rasta troškova ali i jasan modalitet na koji način će se ovo sprovesti. Ono što jeste u ovom trenutku jasno, da su kompletne javne finansije u velikoj mjeri zavisne od uticaja rata u Ukrajni i preko 100.000 stranaca koji borave u Crnoj Gori kao i inflacije. Zato se mora dobro voditi računa o onome šta će se desiti kada nas napuste stranci i kad ne budemo imali povećane prihode zbog inflacije, a to će biti brzo”, smatra Mulešković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content