Mugoša: Nelikvidnost privrednih subjekata jedan od najozbiljnijih izazova

Piše: Objavljeno: 16/08/2022
featured image

Foto: SD, arhiva

Nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije, istakao je potpredsjednik i poslanik Socijademokrata Boris Mugoša.

On je naveo da je u Crnoj Gori na kraju jula bilo u blokadi 300 preduzeća i preduzetnika više nego godinu ranije, a čak 760 u odnosu na kraj jula 2020. godine.

Takođe, Mugoša je ukazao i da je iznos blokiranog duga preduzeća i preduzetnika porastao za 120 miliona eura u odnosu na prošlu godinu, a gotovo 260 miliona eura u odnosu na 2020. godinu, piše rtcg.me.

On je dodao da SD već duže vrijeme predlaže konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata.

“Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuiteti raditi na smanjenju (para)fiskalitefa, zatim preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata, bolje i dosljednije primjenjivati antimonopolske politike, kontrolisati rokove izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse “besplatnog kreditiranja” pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja”, navodi Mugoša.

Pored toga, kako kaže, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu online dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content