Montenegro prajd podržale NVO, kao i brojni političari

Piše: Objavljeno: 17/10/2021
featured image

U Podgorici je juče održana deveta Povorka ponosa pod sloganom “LJUBAV LJUDI”. Nekoliko desetina učesnika se okupilo ispred spomenika kralju Niikoli preko puta Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Ovodišnji prajd podržale su brojne NVO, kao i brojni političari.

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro se ovom prilikom osvrnuo na prvi prajd.

“ Na istom ovom mjestu su tada bila tri kordona policije, nakon čega su nas evakuisali odavde zbog problema sa huliganima”, rekao je Kalezić.

Danas je situacija drugačija, kako navodi, prisutno je vrlo malo policije, i to je, prema njegovom mišljenju jedan očigledni indikator promjena.

“ Sa druge strane, i zakoni su se izmijenili, te danas imamo Zakon o životnom partnerstvu istog pola, ali, to ne znači da su sad sve stvari kako treba. Dosta toga treba unaprijediti, prvenstveno implementaciju ovog Zakona”, kazao je Kalezić za agenciju Mediabiro.

On se takođe obratio i svim učesnicima ovogodišnjeg prajda.

“ Mi pozivamo i Vladu i Skuopštinu da nastave taj proces i nakon dva utvrđena predloga izmjena i dopuna Zakona završimo taj posao do kraja kako bismo mogli svoja ljudska prava da praktitujemo nesmetano kao svi ostali ljudi u ovoj zemlji”, rekao je Kalezić.

Drugi zahtjev, kako je rekao, odnosi se na trans zajednicu i na nestašicu hormonalne terapije koja traje više od godinu dana.

“Treći zahtjev odnosi se na nastavak kreiranja i usvajanja zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja. Taj proces je u toku i mi kao LGBT zajednica zahtijevamo da bude nastavljen.”

Prajdu su prisustvovali ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, a prisutan je bio i ombudsman Siniša Bjeković.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je rekao da su ovakvi dani normalna stvar za Crnu Goru.

“Crna Gora ne smije da robuje nikakvim fobijama, homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama. Mi smo otvoreno društvo za sve, sve različitosti treba da poštujemo, njegujemo, to je naša snaga. I ja sam ponosan što sam iz Crne Gore baš u ovakvim danima”, kazao je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je tom pirlikom kazao da ovo je jedan od načina da pokažu da  podržavaju u potpunosti inkluziju u društvu u svakom smislu.

“Inkluzivnog ekonomskog razvoja nema bez inkluzivnog društva”, rekao je on.

Ombudsman Siniša Bjeković se osvrnuo kako je to nekad bilo, i podsjetio kakvu su vrstu nasilja trpjeli pripadnici LGBT populacije.

“ Ako nasilje dijelimo na više oblika, onda bih rekao da je taj fizički oblik nasilja sve manje prisutan. Dešavaju se incidenti, ali najčešći oblik nasilja čini mi se da se danas dešava na društvenim mrežama, gdje u tim homofobnim porukama imamo načešći oblik nasilja.

Bjeković je zaključio da je promjena vidna, i da jučerašnji događaj više ne očekuju sa strahom i strepnjom da će se nešto desiti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content