Montenegro Investment Fund nova podrška crnogorskoj privredi

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Prvi forum dijaspore u organizaciji Fondacije “Mreža dobra” Hajriza Brčvaka otvoren je sinoć u Starom Baru, a ključna poruka bila je da Crna Gora može svojim snagama postati izuzetna turistička i investiciona destinacija.

O dosadašnjim uspjesima i planovima govorio je predsjednik fondacije, ugledni privrednik i dobrotvor Hajriz Brčvak. Kroz seriju filmskih priča saradnika i kasnije obraćanje prisutnima, najavio je osnivanje asocijacije Montenegro Investment Fund – Diaspora Business Network (MIF), specifične crnogorske poslovne mreže.

Ta asocijacija dijaspore biće ujedno i izvor sredstava koji će, kako je rečeno, predstavljati novu podršku crnogorskoj privredi. Udruženim djelovanjem privrednika iz zemlje i inostranstva, namjeravaju da podrže ulaganja u IT sektor, solarnu energiju, turizam, te privatizaciju državnih preduzeća kroz privatno-javno partnerstvo. Organizovano kao akcionarsko društvo, kompanije-članice MIF-a obavezaće se da će 10% od cjelokupne dobiti od investicija ove poslovne mreže ići u humanitarne svrhe.

To je takođe novi dio B2B korporacije, koju čine i Gold Travel, hotel Stara čaršija, kompanija MIH osnovana u Njemačkoj koja danas ima više podružnica širom regiona.

Brčvak je predstavio svoju novu fabriku u Bijelom Polju koja će proizvoditi samohodne rovokopače najnovije generacije namijenjene postavljanju optičkih kablova. Najavio je i da će ulaganja u Crnoj Gori njegove kompanije nastaviti kroz razvoj solarnih elektrana. 

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović podsjetio je na potencijale Crne Gore za zelenu energiju, te na značaj svih onih koji godinama žive i rade van svoje domovine, Crne Gore.


“Treba da podsjetimo sve – i političare i Vladu i građane – koliki je potencijal dijaspore i uklonimo biznis barijere jer je to neiskorišteni potencijal”, istakao je on.


Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović podsjetio je na sva značajna ulaganja Brčvaka i njegovih kompanije.


“Ali, i na ovom mjestu moramo podsjetiti na sve one koji pomažu ljude kojima je teško. To je pokazao upravo Brčvak tokom pandemije koronavirusa i to moramo posebno cijeniti. Nama su posebno dragocjene Vaše poslovne konekcije van Crne Gore, i zato se nadamo da ćemo naći načina da ih iskoristimo na što bolji način”, dodao je Đurović.


Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević podsjetio je ne samo na na saradnju opštine sa kompanijama i fondacijom porodice Brčvak, već i na razgovor kojim je prije četiri godine najavljen danas jedini hotel sa 5 zvjezdica na barskoj rivijeri – “Stara čaršija”.


“Nadam se da ovaj forum neće biti jedini povod da se srećemo, već da ćete Bar često posjećivati”, zaključio je on.


Forum simoličnog naziva “Uticaj dijaspore na razvoj ekonomije, turizma i multikulturalnosti u Crnoj Gori” u starobarskom Hotelu Stara čaršija okupio je veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva, a otvorio ga je Armin Pepić, izvršni direktor Gold Travel-a i Štefan Cimerman iz kompanije MIH.


Događaj je zatvoren svečanim otkrivanjem ploče sa logom fonda, kao svjedočanstvo na njegovo osnivanje i sjedište upravo u Baru.


Osim govornika, ovom posebnom događaju prisustvovali su i premijer Dritan Abazović, predstavnici lokalnih samouprava, diplomatskog kora u Crnoj Gori i poslovnih i esnafskih udruženja, te ugledni domaći privrednici i drugi zvaničnici Vlade.


Kako su naveli organizatori, cilj događaja je da okupi uspješne privrednike iz svih krajeva Crne Gore i svijeta, kako bi “pojačali uticaj mreže i pretvorili ove susrete u tradicionalne skupove svakog narednog ljeta”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content