Mojkovac: Počinje realizacija projekta “Izloženo nasilje”

Piše: Objavljeno: 22/11/2023
featured image

Foto: BUNT SCENA

Gostovanjem u Mojkovcu, u Kulturnom Centru „Nenad Rakočević“, u petak, 24.11.2023, sa početkom u 18h, počinje realizacija projekta “Izloženo nasilje” (Violence Exposed).

Projekat „Izloženo nasilje“koristi istraživačko-umjetničku platformu iz koje je nastala predstava „Izložene“ u svrhe edukacije i ilustracije geneze nasilja nad ženama u patrijarhalnom društvu kakvo je crnogorsko.Kroz izvođenje predstave “Izložene”, ukazuje se nauticaj tradicije na formiranje ambijenta u kome senasilje nad ženama vrši na različite načine i u svim starostnim i razvojnim dobima.

Tradicija kao čuvar neravnopravnog položaja žena koristi sve mehanizme koji su joj raspoloživi, od diskriminacije, preko mizoginije i seksizma do nasilja najgore vrste čiji vrhunac je femicid.

Projekat „Izloženo nasilje“ sadrži dva segmenta. Prvi je izvedba pozorišne predstave „Izložene“u režiji Sandre Vujović, a koja predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na nasilničko patrijarhalno okruženje koje nastoji da održava u društvo+u to krajnje neprihvatljivo stanje rodne neravnopravnosti.

I drugom segnemtu, a odmah nakon izvedbe predstavem publika će imati priliku da razgovara sa Sabinom Talović mirovna aktivistkinja i borkinjom za prava žena i sa autorkom predstave.

Cilj razgovora podstaći publiku da otvoreno govore o nasilju nad ženama, da osvijeste i prepoznaju i one skrivene, ne toliko vidljive vrste nasilja, a kojima su svakodnevno izložene, te da edukuje, osnaži i ohrabri žene koje žele da izađu iz začaranog kruga nasilja. Važno je da žene znaju da nijesu same i nažalost nijesu jedine kojima se to dešava, ali i da postoje načini da se sa tim bore i iz te borbe izađu kao pobjednice. Posebna pažnja u razgovoru biće posvećena marginalizovanim i posebno stigmatizovanim grupama žena i devojčica, kao što su žrtve muškog nasilja – su još neke od tema i pitanja koja će biti otvorena u okviru dijaloga.

Projektom „Izloženo nasilje“ je predviđeno da se predstava „Izložene“ izvede u sedam gradova sjevera Crne Gore, među kojima, a  prvi od njih je Mojkovac.

Projekat „Izloženo nasilje“ je podržan kroz projekat „U pravo vrijeme“ a sprovodi ga Juventas, Help – Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Izvođenje predstave “Izložene” zakazano je za petak, 24.11.  u 18 časova, a razgovor sa Sabinom Talović i autorskim timom predstave “Izložene” o genezi nasilja nad ženama zakazan je za 19 časova u Centrt za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu.

Dramaturgija i režija: Sandra Vujović

Igraju: Smiljana Martinović, Anđelija Rondović, Anđela Radović, Marija Radusinović

Tekst: Sandra Vujović, Teodora Kipa, Katarina Nikolić, Marijana Aracki, Ana Leković

Muzika i ton: Vesko Lazović

Svjetlo: Danilo Malović

Ulaz je sobodan.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content