Modna revija OSI u Nikšiću: Energija i volja pobijedile prepreke

Piše: Objavljeno: 31/05/2024
featured image

Foto: rtcg.me

Na Trgu slobode u Nikšiću održana je prva modna revija osoba sa invaliditetom, sa ciljem promovisanja  inkluziju i osnaživanja OSI kroz modni dizajn.

Učesnici revije nosili su modne kreacije OSI, kao  i  modne detalji iz radionica NVO Mozaik i Herbs&Clay.
Modna revija dio je projekta „OsnaŽene vidljive“ koju realizuje NVO  “Mozaik”.

“Energija i volja pobjedile su prepreke. I veoma sam srećan što možemo da vidimo nešto novo i kreativno u gradu, što je ovo jedna od prvih modnih revija, nadam se ne i poslednja, i da će motivisati sve vas na kreativnost i na razmišljanje kako da uključimo OSI u sve sfere društva, pogotovo u kulturu, pa i modnu industriju”, naglasio je izvršni direktor NVO Mozaik Blagoje Šturanović.  

Reviju je podržala i Opština Nikšić. Sekretarka Skupštine Opštine Nikšić Ivana Šljukić istakla je važnost inkluzije OSI, kao  jedne od ključnih pretpostavki za izgradnju pravednijeg društva, piše rtcg.me.

“OSI se često suočavaju sa brojnim problemima, od egzistencijalnih do isključenosti iz kulturnih i javnih dešavanja, dok žene sa invaliditetom bivaju izložene i rodnoj diskriminaciji koja dodatno otežava njihov položaj. I večeras i svakog drugog dana smo dužni da se zajednički borimo protiv svih negativnih praksi i da posvećeno radimo na stvaranju društva u kojem će svačija prava i obaveze biti istinski uvažene“, kazala je Šljukić.

Projekat ” OsnaŽene vidljive“ podržana je kroz Program organizacija civilnog društva u Crnoj Gori od osnovnih usluga do oblikovanja politika – MBASE, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje. Projekat  finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Moderatorka modne revije osoba sa invaliditetom bila je novinarka Televizije Crne Gore Irena Rašović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content