Moć žene je napredak cjelokupnog društva

Piše: Objavljeno: 21/05/2022
featured image

Foto: Preduzetnica.me

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovalo je u petak konferenciju “Moć žene” povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva. Prisutnim učesnicama obratili su se: predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović, Emil Vasilev, koordinator za Zapadni Balkan iz Zanatske komore Koblenc iz Njemačke, Zekerija Fetić, sekretar Sekretarijata za podršku biznis zajednici, Miliana Dabović, pomoćnica direktora Centra za stručno osposobljavanje, Jelena Vučeraković, rukovoditeljka odjeljenja za preduzetništvo, trgovinu i zanatstvo u opštini Bar i Bojana Bošković, direktorica Direktorata finansijskih sistema i tehnologija u Ministarstvu finasija.

Ova konferencija organizuje se svakog trećeg petka u maju mjesecu, kada se u svijetu obilježava Svjetski dan ženskog preduzetništva. 2022. godina značajna je iz više razloga, nagradili smo preduzetnice za 2020 i 2021. godinu.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore zahvalila se svima što su svojim prisustvom uveličali vrijednost konferencije “Moć žene“, dodajući da joj je izuzetno drago što su se u ovolikom broju okupili nakon dvije godine pandemije. Posebno se zahvalila Zanatskoj komori Koblenc, dugogodišnjim partnerima i saradnji na projektu razvoja ženskog preduzetništva “Zapadni Balkan i Istočna Evropa”.

Foto: Preduzetnica.me

Ovaj dan je obilježen na način kako se to od 2001.godine slavi svugje u svijetu. Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama: Naj preduzetnica u 2021.godini je Anita Radulović, vlasnica “Racc” DOO iz Bara, Vida Ristić, suvlasnica i direktorka  ”Timer Co” DOO iz Nikšića. U kategoriji “za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti pokretanja sopstvenog biznisa“, dobitnice su Ana Klikovac “Naša Livadica” DOO iz Podgorice, Jelena Krstićević “Color Nice”sa Cetinja, a specijalnu nagradu za doprinos razvoju ženskog preduzetništva i nastavku razvoja porodičnog biznisa dobila je Valentina Perunović, ,,PET SHOP FRIDA.“ Nagradu “za doprinos afirmaciji i poboljšanju socijalno-ekonomskog statusa nevladinog sektora kroz socijalne inovacije i socijalno preduzetništvo” dobile su NVO „Podrška osobama sa invaliditetom“ i ,,Multimedijalni studio Bijelo Polje”. Nagrade “za podsticaj ženskog preduzetništva na sjeveru Crne Gore” dodijeljene su Suadi Drpljanin Fetić, Logopedski centar “Logoškolica” iz Bijelog Polja i Jasmini Agović, vlasnici salona “Vaš salon Lady” iz Berana.

U okviru konferencije,održane su tri panel diskusije, koje su bile izuzetno interaktivne. Sve panelistkinje i moderatori/ke bili su kvalitetni i imali su šta da kažu.

Na prvom panelu „Mediji i uloga medija u rodnoj ravnopravnosti i ženskom preduzetništvu“ su učestvovale: Branka Čvorović, urednica RTB, Bojana Despotović, novinarka Pobjede, Almasa Rizvanović, savjetnica u kancelariji za rodnu ravnopravnost Bijelo Polje i Aida Petrović, izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija, moderator Vladimir Fuštić.

Žene nijesu rodno ravnopravne u svim segmentima društva, pa ni u medijima. Iako su žene brojnije kao novinarke, žene su na pozicijama urednice i višeg menadžmenta manje zastupljene u odnosu na muškarce. U medijima se o ženama često stereotipno izvještava, a medijski članci koji afirmativno izvještavaju o uspješnim ženama su rijetkost.

Preduzetnice su kao kategorija slabo zastupljene u medijima, te je na panelu naglašeno da žene iz biznisa moraju samoinicijativno da dopru do medija i nametnu se, tj. da medijskim organizacijama plasiraju informacije o svojim aktivnostima. Takođe preduzetnice moraju iskoristiti moć društvenih mreža kako bi bile vidljivije.

Foto: Preduzetnica.me

Tokom druge panel diskusije pod nazivom „Moja preduzetnička priča“ o svojim iskustvima u uspješnim biznis pričama govorile su Vida Ristić, „Timer&Co“, Fahreta Tahirović, „Happening Montenegro“, Majada Masarani, „Siriana“ , Ratka Poznyakova, “Li’elli“ i Marija VešovićAlfa Ton Lekić“, moderatorka Branka Čvorević, uredica RTB.

Na trećoj panel diskusiji pod nazivom „Žene u biznisu i planiranje porodice“, svoje stavove i iskustva su podijelile Radmila Čagorović, odbornica u Skupštini Glavnog grada, Anđela Šćekić Todorović, psihološkinja i geštalt psihoterapeutkinja, Milica Brkuljan, ispred preduzeća “Bill studio“ i Anita Radulović, vlasnica kompanije “RACC“ moderatorka Sanja Stupar zastupnica firme “UMAX IVF Montenegro“.

Foto: Preduzetnica.me

Značajno je istaći i podršku partnera u životu preduzetnica, u smislu razumijevanja i ohrabrenja žene u njenim nastojanjima i daljem napretku. Takođe je značajno učešće partnera u porodičnom životu, u smislu podjele obaveza, u odgajanju djece, što je sve više primjetno u crnogorskom društvu- aktivno uključenje očeva u odgajanju djece.

Potrebno je da firme omoguće zaposlenim ženama da nastave karijeru i razvoj nakon majčinstva, omogućavajući im na taj način benefite u smislu sigurnosti radnog mjesta, skraćeno ili fleksibilno radno vrijeme, organizovanje dnevnih boravaka za djecu zaposlenih unutar firme, itd. Često žene u biznisu nemaju vremena da posvete sebi ili osnivanju porodice. U kasnijim godinama to biološki postaje sve teže. Ženama koje se još nijesu ostvarile kao majke na raspolaganju su napredne tehnike vantjelesne oplodnje (IVF), koje se koriste u svijetu i koje postaju standard.

Foto: Preduzetnica.me

„Ključ za razvoj ženskog preduzetništva leži u četiri najznačajnije karike: mediji, biznis i preduzetnštvo, donosioci odluka i nevladin sektor“, saopšteno je iz Udruženja preduzetnica Crne Gore.

„Moć nije isto što i uspjeh. Često se moć miješa sa popularnošću. Kad raspravljamo o moći, moje mišljenje je da je to individualna stvar. Žene su u poslu bolje, preciznije, odgovornije i temeljnije. Kad je riječ o moći žena u društvu, politici, privredi- njih je i dalje manje nego muškaraca. Stvari se, međutim, mijenjaju. Žene u Crnoj Gori imaju veću moć nego što se to na prvi pogled čini. Jedni kod žena cijene prvenstveno ženstvenost, drugi ih se pomalo plaše, treći strepe, četvrti ih uvažavaju… Ipak, svi priznaju ženama da se vremena mijenjaju u njihovu korist. Žene, sa druge strane, polako, ali sigurno i uporno osvajaju područja koja su se do juče smatrala muškom teritorijom. Ulaze u biznis i preduzetništvo, finansijske institucije, u politici se laktaju sa muškarcima koji se opiru, u sportu imaju svoje mjesto po zaslugama i u obrazovanju“, zaključila je Dautović.

Foto: Preduzetnica.me

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content