Mnogi privatni boravci nemaju licencu za rad

Piše: Objavljeno: 15/05/2024
featured image

Foto: Glavni grad Podgorica/arhiva

Privatni dnevni boravci za djecu nekada su bili luksuz, a danas potreba. Te objekte danas sve češće vidimo u blizini škola, vrtića i u velikim stambenim naseljima. Međutim, nemaju svi licencu za rad. Zvanični podaci pokazuju da na teritoriji Podgorice ima šest privatnih licenciranih produženih boravaka i osam onih koji svoj rad organizuju u okviru osnovnih škola. Praksa pokazuje da ih je mnogo više. U praksi, u Podgorici se takvim poslovima bave razne edukativno – rekreativne radionice, igraonice, koje nijesu registrovane kao produženi boravci, te nemaju dozvolu za rad. To je u vršenju ranijih inspekcijskih nadzora konstatovala i prosvjetna inspektorka Zdenka Grbavčević. Međutim, kako je istakla za CdM, Prosvjetna inspekcija u prethodnoj i ovoj godini nije imala inspekcijske nadzore u radu produženih boravaka.

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju je predviđeno da osim škola, kao vaspitno-obrazovne ustanove, produženi boravak za učenike mogu organizovati pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove propisani tim zakonom.

U produženom boravaku učenicima se obezbjeđuje učenje, izrada domaćih zadataka, vježbanje za pripremu raznih oblika pisanih zadatak, i izvršavanje drugih obaveza, u skladu sa zakonima iz oblasti obrazovanja, plana i programa Zavoda za školstvo.

U njima se obavlja i čuvanje djece kao i odvijanje različitih sportskih i kulturno-umjetničkih aktivnosti. Uslove u pogledu prostora, opreme i kadra koje moraju da ispunjavaju produženi boravci koji su osnovani od strane pravnih ili fizičkih lica propisuje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija kroz Pravilnik o uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra za organizovanje produženog boravka učenika kod pravnog i fizičkog lica.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content