MMF blago povećao prognozu ovogodišnjeg svjetskog rasta na 3,1 odsto

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Dobre performanse američke privrede i nekih od glavnih zemalja u brzom razvoju, prije svega Kine, omogućuju da izgledi svjetske privrede budu bolji ove godine nego što je prvobitno očekivano, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je ipak ostao obazriv oko prognoza za 2025. godinu.

Institucija čije sjedište je u Vašingtonu revidirala je na više prognozu svjetskog privrednog rasta za 2024. godinu na 3,1 odsto u odnosu na 2,9 odsto koliko je očekivala u njenoj prethodnoj procjeni objavljenoj u oktobru. Očekuje se blago povećanje privrednog rasta od 3,2 odsto u 2025. godini, što nije promijenjeno u odnosu na prethodnu procjenu, prenosi rtcg.me.

Iako izgleda da će svjetska privreda imati bolji rezultat 2024. godine nego što je prvobitno očekivano, privredni rast će ostati osjetno niži od istorijski najvišeg trenda, zabilježenog između 2000. i 2019. godine, od 3,8 odsto u prosjeku.

“Imali smo istovremeno manju inflaciju i veći rast. To pokazuje da je sprovedena monetarna politika funkcionisala, ali takođe ukazuje i na druge faktore kao što su solidnost tržišta rada, primjetno opuštanje u lancima snabdijevanja i pad cijene energenata i sirovina”, rekao je glavni ekonomista MMF Pjer-Olivije Gurenša na onlajn konferenciji za novinare.

Kamate centralnih banaka koje su i dalje visoke, da bi se borile protiv inflacije, ipak opterećuju privredu.

Borba protiv inflacije međutim izgleda donosi rezultate u najbogatijim zemljama, gdje se očekuje njen pad na 2,6 procenta ove godine, što je 0,4 procentna poena manje nego što je predviđeno u oktobru. Inflacija bi trebalo da se spusti na ciljanih dva odsto 2025. godine.

Ali situacija će biti drugačija u ostatku svijeta, gdje inflacija pada sporije, i čak sporije nego što je očekivano u oktobru, tako da se predviđa da će ostati 8,1 odsto ove godine, odnosno 0,3 procentna poena više nego očekivano prije tri mjeseca.

Taj rast se prije svega objašnjava skokom inflacije u Argentini, gdje se očekuje da će biti iznad 100 odsto ove godine.

Međutim borba protiv inflacije ne utiče na isti način na svaku od država.

U SAD inflacija bi trebalo u 2024. godini ponovo da bude iznad dva odsto (2,1 odsto) što je važan podatak za aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena, koji je u sred izborne godine, kada će ekonomija biti jedna od glavnih tema kampanje.

Glavna svjetska sila, u kojoj se dugo očekivala recesija, na kraju je završila 2023. sa snažnim rastom od 2,5 odsto.

Suprotno tome zemlje eurozone neće preći jedan odsto rasta (0,9 odsto), ponovo povučene Njemačkom čija privreda će nastaviti da usporava (očekivano minus 0,5 odsto), sa dosta velikom korekcijom na niže u odnosu na prethodnu procjenu (minus 0,4 procentna poena).

“Treba se podsjetiti na obim šoka koji je pretrpjelo više evropskih zemalja od 2022. godine. Energetski šok posebno u Njemačkoj je bio vrlo veliki. Ipak, njemačka privreda pokazala je nevjerovatan stepen otpornosti. Ona ima lošije pokazatelje od nekih zemalja kao što su SAD, ali priroda šoka je bila mnogo drugačija”, rekao je glavni ekonomista MMF Gurenša.

Dok se očekuje da će Italija ostvariti jedva malo bolji rezultat u 2024. od Njemačke (0,7 odsto), Francuska i Španija mogu da očekuju bolje pokazatelje plus 1.0, odnosno 1,5 odsto rasta za ovu godinu, dok će van EU Velika Britanija, kako se pretpostavlja, ostati u teškoćama sa očekivanim rastom od 0,6 odsto.

Na strani zemalja u brzom razvoju poboljšavaju se pokazatelji rasta za kinesku privredu (4,6 odsto u odnosu na 4,2 odsto prvobitno očekivanih) uprkos i dalje komplikovanoj ekonomskoj klimi, dok je glavni rizik u toj zemlji – deflacija.

“Revizija u odnosu na Kinu nije bila tako velika kao što smo oćekivali, zbog teškoća u sektoru nekretnina i uprkos znatnoj budžetskoj podršci od strane vlasti, rekao je glavni ekonomista Fonda.

Indija će nastaviti da bilježi rast viši od šest odsto (6,5 odsto) dok glavne latinoameričke privrede profitiraju zbog jače unutrašnje tražnje od očekivane, koja im dozvoljava da se nadaju dobrim pokazateljima privrednog rasta.

Jedini izuzetak je Argentina čije su prognoze znatno revidirane na niže, tako da se ove godine očekuje recesija od minus 2,8 procenata, dok je u oktobru očekivan privredni rast od 2,8 posto.

Rusija je, kao i 2023. zemlja gdje su prognoze snažno revidirane na više, sa korekcijom od plus 1,5 procentna poena u odnosu na oktobar, i očekivanim rastom od 2,6 odsto, i dalje podržanim velikim obimom javnih rashoda, posebno vojnih.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content