Mitrović: Nikšićka bolnica do kraja godine mora da isplati 120.000 po osnovu izgubljenog sudskog postupka

Piše: Objavljeno: 11/05/2021
featured image

Direktor Opšte bolnice Nikšić Marko Mitrović na današnjoj konferenciji za medije informisao je javnost o ishodu nedavno okončanog sudskog i aktuelnog izvršnog postupka nastalog na relaciji zaposleni u Opštoj bolnici i bolnice a koji se tiče isplate prevoza, toplog obroka i kamate na iznose ovih potraživanja.

On je rekao da kao novoizabrani rukovodilac Opšte bolnice Nikšić osjeća obavezu da javnosti predočim činjenice o zatečenom enormnom dugu koji ne da nije morao, nego prosto nije smio da se desi, piše Media biro.

“Naime, po granskom kolektivnom ugovoru OB Nikšić je bila dužna da isplati sve zaostale dugove prevoza, toplog obroka kao i zateznu kamatu na ove troškove svim svojim radnicima. Kao direktor i zaposleni u Opštoj bolnici podržavam svaki vid obeštećenja radnika ako je pravno utemeljen i zagarantovan kolektivnim ugovorom“, objasnio je Mitrović.

On je medijima rekao da se bivši menadžment bolnice na čelu sa direktorom Ilijom Ašaninnom upuštio u sudski spor sa radnicima pri čemu je i pravnim laicima bilo jasno da će to biti izgubljen slučaj koji će stvoriti previsoke troškove za bolnicu.

Ova ustanova je, ističe, nezainteresovanošću i nedomaćinskim odnosom bivšeg direktora dovedena u situaciju da danas po osnovu troškova sudskog i izvršnog postupka duguje 120.000 eura.

“Da nevolja bude veća za ovaj dug smo saznali tek nakon što je nedavno pokrenut postupak njegove prinudne naplate. Bivši direktor je bio upozoren o kakvom se sporu radi i koliki su potencijalni troškovi kao i o tome da će obavezu izmirenja tih troškova u konačnom snositi Opšta bolnica Nikšić“, dodao je Mitrović.

On je kazao da je u pitanju novac koji se isplaćuje advokatima i punomoćnicima samo po osnovu sudskog spora vođenog zbog potraživanja radnika na ime kamate za glavni dug odnosno topli obrok i regres iz 2010.

„Da apsurd bude potpun, naša obračunska služba je vrlo jednostavno obračunala visinu svakog konkretnog potraživanja i sve isplate su na kraju vršene prema tom obračunu. Između radnika kao povjerilaca i bolnice kao dužnika nije bilo spora niti oko pravnog osnova niti oko visine potraživanja na ime zatezne kamate. Uprkos tome, 120.000 eura
odlazi na troškove sudskog spora. Očigledno je da u ovom slučaju dolazi do izražaja autokratsko ponašanje koje je rezultiralo nepostojanjem elementarne komunikacije između direktora i zaposlenih u OB Nikšić”, naglašava on.

Neshvatljivo je, kaže, da se problem suštinski nije ni pokušao riješiti unutar same institucije, između direktora i zaposlenih nego da se komunikacija inicjalno odvija posredstvom instutucija sudova i advokata.

Ovakvo ponašanje je, kako je kazao Mitrović, proizvelo velike i neopravdane troškove za bolnicu i pozvao je nadležne institucije da reaguju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content