Ministarstvo kulutre i medija podržalo 33 projekta u oblasti kreativnih industrija za ovu godinu

Piše: Objavljeno: 24/12/2022
featured image

Foto: PR Centar

Ministarstvo kulutre i medija je, kroz javni konkurs, podržalo 33 projekta u oblasti kreativnih industrija za ovu godinu kako bi pospješili dalji razvoj u toj oblasti i uticali na šire prepoznavanje vrijednih inicijativa i tržišno orijentisanih projekata i proizvoda kojima se promoviše crnogorski kreativni i naučno-istraživački sektor.

To je poručila ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, na potpisivianju ugovora sa dobitnicima sredstava na Konkursu za kreativne industrije, piše PR Centar.

“Ministarstvo kulture i medija finansijski će podržati 33 projekta, od pristiglih 71, iz oblasti kreativnih industrija, u ukupnom iznostu od 172.560,00 eura”, rekla je Vlaović.

Prema njenim riječima, projekti koji su odabrani za sufinansiranje procjenom komisije, koju sačinjavaju renomirani profesionalci iz oblasti kreativnih industrija, tiču se oblasti: digitalne umjetnosti; industrijski, modni i grafički dizajn; uspostavljanje ICT proizvoda; kreativno zanatstvo i izdavaštvo.

Vlaović je rekla da je dosadašnja praksa sufinansiranja projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija, koju Ministarstvo sprovodi kroz javni konkurs, pokazala je da ovaj vid podrške značajno doprinosi neophodnom redefinisanju pojma i uloge kulture u današnjem vremenu, kazala je Vlaović.

Kako istakla, dodatni značaj ovakve potpore ogleda se u uspostavljenim kritrijumima po kojima se vrši raspodjela budžetski sredstava, a koji su definisani kako aktuelnim kretanjima i interakcijama u kulturi i privredi tako i projekcijama njihovog razvoja u budućnosti.

“U toj strategiji poseban naglasak stavljen je na inovativnost koja prioritete naše kulturne politike treba da učini kompatibilnijim sa dinamičnim i kompleksnim procesima savremenog progresa”, zaključila je Vlaović.

Dobitnik konkursa Nikola Radonjić kazao je da je ovo jedan veliki iskorak, budući da je ovo jedna od najvećih budžeta koji je do sad opredijeljen.

“Pohvalno je da Ministarstvo i dalje prepoznaje da su kreativne industrije jako bitan faktor razvoja savremenijeg vida stvaralaštva u Crnoj Gori. Sami rezultati konkursa pokazuju da imamo bogatu scenu koja ima potencijal međunarodne vidljivosti”, kazao je Radonjić.

Dobitnik projekta Krsto Vulović je zahvalio Ministarstvu na realizaciji programa podrške kreativnih industrija.

“Meni kao mladom kreatoru i stvaraocu jako znači ovaj projekta koji je vjetrar u leđa za moj budući rad”, poručio je Vulović.

Dobitnica projekta Anja Radulović rekla je da je zaista dobro što Ministarstvo podržava mlade stvaraoce i prati njihov rad, kako bi im pomoglo da razviju sve što planiraju.

“Ovakvi projekti podstiču kreativne industrije kojih nije toliko ni bilo do sada. Sam krativni hab je bio nepoznanica, kao i njegovi potencijali i mogućnosti. Sada, kroz razne vidove podrške i pomoći, možemo da se razvijamo, da se interdisciplinarno povežemo, sarađujemo jedni sa drugima, kako bi na nivou države to sve bilo reprezentativno”, rekla je Radulović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content