Ministarstvo: Budžet veći, štrajk može nanijeti štetu školstvu

Piše: Objavljeno: 17/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Nakon najavljenog štrajka upozorenja na dan početka školske godine od strane Sindikata prosvjete, oglasili su se iz Ministarstva prosvjete. Istakli su da je pravo na štrajk zagarantovano Ustavom, te da se pravo na štrajk zaposlenih može ostvariti ako se ispune posebni uslovi predviđeni zakonom.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da njihov budžet za ovu godinu iznosi 279. 508. 946 eura, što predstavlja povećanje od 25% u odnosu na budžet za 2022. godinu. Kažu da je za finansiranje rekonstrukcija i adaptacija postojeće infrastrukture u školstvu plaranirano oko 3,9 miliona eura, piše rtcg.me.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović juče je saopštio da je stanje u školstvu alarmantno po svim pitanjima – od finansija, školske infrastrukture, do položaja nastavnika u društvu. Štrajkom upozorenja, kako je najavio, traže da se država konačno okrene prosvjeti.

Božović je kazao da je  štrajk upozorenja vapaj i apel budućem premijeru i ministru prosvjete da budžet ne smije više da bude socijalni i da moraju da se okrenu prosvjeti po svim mogućim pitanjima, sa akcentom na reformu koju ponovo treba sprovesti.

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je pravo na štrajk zagarantovano Ustavom, kao i da je Zakonom o štrajku predviđeno da u određenim djelatnostima od javnog interesa, čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da ugrozi živote ljudi ili da nanese štetu velikih razmjera, pravo na štrajk zaposlenih može se ostvariti ako se ispune posebni uslovi predviđeni zakonom.

“Istim zakonom regulisano je da prosvjeta predstavlja djelatnost čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da nanese štetu velikih razmjera. Iz tog razloga donesena je i Uredba o minulom procesu rada i jačina njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja”, naglašavaju iz Ministarstva. 

Istakli su da budžet Ministarstva prosvjete za 2023. iznosi 279. 508. 946 eura, što predstavlja povećanje od 25% u odnosu na budžet za 2022. godinu.

Budžetom ministarstva za 2023. godinu za finansiranje rekonstrukcija i adaptacija postojeće infrastrukture plaranirano je, kako su nam kazali, oko 3,9 miliona eura.

“Takođe, pored po vrijednosti sitnih investicija, na vaspitno-obrazovnim objektima na teritoriji cijele države, valja izdvojiti da je realizovano 19 većih projekata ukupne vrijednosti 851. 800 eura na teritoriji 15 opština”, ističu u iz Ministarstva prosvjete.

Naglasili su da je problem prebukiranosti škola, posebno u glavnom gradu i jugu Crne Gore, problem sa kojim se Crna Gora susreće godinama unazad.

“Takođe, problem prebukiranosti je sistemski i smatramo da ga ne može riješavati samo Ministarstvo prosvjete”, ističu iz Ministarstva.

Podgorica će dobiti četiri nove škole

Podsjetili su da Podgorica u narednom periodu treba da dobije četiri nove škole – tri za osnovno obrazovanje i gimnaziju, a razmatrana je i mogućnost izgradnje novih škola na jugu Crne Gore.

“Strategija Ministarstva prosvjete je gradnja novih obrazovnih objekata u cilju omogućavanja što boljih uslova za svu našu djecu i neometanog sprovođenja obrazovnog procesa”, zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

Ranije danas iz Upravnog odbora Prosvjetne zajednice saopštili su da je nejasno kako će Sindikat prosvjete realizovati štrajk upozorenja najavljen za početak školske godine budući da zakonom nije preciziran minimum procesa rada tokom izražavanja nezadovoljstva, bar što se tiče vaspitača i nastavnika u osnovnim školama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content