Minimalan rizik oštećenja nerava prilikom operacija

Piše: Objavljeno: 10/01/2024
featured image

Klinički centar Crne Gore od skoro ima aparat za intraoperativni neuromonitoring (IONM) koji doprinosi da hirurzi brzo reaguju i minimiziraju rizik od oštećenja nervnih struktura tokom složenih operacija, a umanjuje i mogunost nastanka raznih vrsta invaliditeta nakon operacije, rekao je u razgovoru za Portal RTCG direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG dr Luka Borovinić.

Ovo, takozvano čudo od aparata, koristi se i za potrebe još jedne klinike – za ortopediju i traumatologiju.

“IONM igra ključnu ulogu u praćenju funkcija nervnog sistema tokom složenih hirurških zahvata, jer ovaj sistem pruža mogućnost kontinuiranog praćenja nervnih funkcija tokom operacije kako bi hirurzi mogli brzo reagovati i minimizirati rizik od oštećenja nervnih struktura tokom operacije. Do sada crnogorski zdravstveni sistem nije posjedovao ovaj aparat tako da smo bili prinuđeni da pacijente, kod složenih hirurških zahvata koji su zahtijevali intraoperativni neuromonitoring, upućujemo na liječenje van Crne Gore” rekao je Borovinić.

Kaže da će, osim komfora za pacijente koji kvalitenu i bezbjednu zdravstvenu uslugu po najsavremenijim standarima dobiju u svojoj zemlji, benefite imati i naš zdravstveni sistem, jer ćemo ujedno smanjiti i troškove liječenja.

Uz pomoć ovog aparata, tvrdi Borovinić,najsloženije operacije u domenu neurohirurgije i hirurgije kičme izvodiće ljekari u KCCG.

“Aparat tokom hirurških zahvata operateru omogućava da indentifikuje brojne važne nervne strukture odgovorne za razlicite funkcije, što omogućava preciznije manevrisanje, a samim tim i smanjenje rizika od njihovog oštećenja čime se umanjuje i mogunost nastanka raznih vrsta invaliditeta nakon operacije”, pojasnio je Borovinić.

Aparat funkcioniše tako što omogućava kontinuirano praćenje električnih signala koji prolaze kroz nervne puteve.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content