Milion od EU za resor obrazovanja

Piše: Objavljeno: 22/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Crna Gora će u narednom periodu imati snažnu podršku u reformi u oblasti obrazovanja, poručila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović. Tokom prve zvanične posjete Briselu, ministarka je najavila i da je prvi korak izrada strategije koja se odnosi na sve nivoe obrazovnog procesa.

“Od strane Evropske komisije (EK) ćemo dobiti sredstva od milion eura kako bismo uradili, u saradnji sa UNICEF-om, sveobuhvatnu strategiju koja će nam dati putokaz kako i u kom pravcu ići dalje sa našim obrazovnim sistemom”, kazala je ministarka Jakšić-Stojanović za TVCG.

Strategija, kako objašnjava, podrazumijeva i određene reforme koje se odnose na nastavne planove i programe, reviziju udžbenika i literature, piše rtcg.me.

“Predviđena su određena sredstva za unapređenje i razvoj znanja, vještina i kompetencija nastavnog kadra, a jedan od ključnih prioriteta koji smo prepoznali je digitalizacija obrazovnog sistema na svim nivoima, kao i uvođenje bilingvalnog obrazovanja za koji smo dobili veliku podršku”, istakla je ministarka prosvjete, nauke i inovacija.

Naglasila je da su tokom sastanka sa evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu obrazovanje i mlade Ilijanom Ivanovom pohvaljene dosadašnje aktivnosti u okviru resora prosvete nauke i inovacija i istakla da će Crna Gora imati snažnu podršku u refomama.

“U okviru novog Plana rasta za Zapadni Balkan predviđene su i reforme koje se odnose pored obrazovanja i na nauku i inovacije, i nastavljamo aktivnosti na strategiji pametne specijalizacije. Uložićemo napore da Crna Gora u narednom periodu postane jedan regionalni inovativni hab koji će pokazati da ima znanje i kapacitete i adekvatan naučno-istraživački kadar da postane lider u regionu u toj oblasti”, zaključila je ministarka Jakšić-Stojanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content