Milatović: Rebalans budžeta nepotreban, zdravstvenom sistemu neophodan dobar domaćin

Piše: Objavljeno: 21/09/2022
featured image

Foto: Pobjeda

Dio političara stare parlamentarne većine nije dorastao ekonomskim i demokratskim promjenama koje su se dogodile nakon 30. avgusta 2020. godine, a refleksija toga je rebalans budžeta i trenutno mimoilaženje, nedogovaranje, nedostatak vizije i političke odgovornosti i ozbiljnosti, kazao je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je ocijenio da ovih dana trpimo “nesavjesne i maliciozne političke spinove, koji dolaze od ljudi koji bi trebalo da se savjesno i odgovorno bave svojim poslom”.

Gostujući u emisiji “Takulin” na Gradskoj Radio Televiziji, Milatović je kazao da je rebalans budžeta nepotreban.

– Ono što je Vlada predložila, za ovu godinu, a poslanici izglasali, uključujući i partiju gospodina Dragoslava Šćekića su istorijski najveći budžet za Fond za zdravstvo koji iznosi 350 miliona eura i koji je za čak 100 miliona eura veći u odnosu na onaj od prije dvije godine. Sigurno je da je jednim dijelom pandemija kovid opteretila zdravstvene sisteme širom svijeta. Međutim, podsjetiću da Crna Gora plaća jedne od najskupljih ljekova u regionu i tu zaista neko mora da uradi jasnu analizu, da te troškove u potpunosti razobliči i da počne da ih kontroliše. To, nažalost nije uradio ni bivši direktor Fonda za zdravstvo – istakao je Milatović.

Prethodni direktori Fonda za zdravrstvo su često, naglašava, stvarali dodatne troškove.

– Navodno Fond nije imao dovoljno novca za ljekove, ali je kupio sedam ili osam novih vozila. To jasno govori kako stvari ne funcionišu dobro. Crnogorskom zdravstvu je potreban dobar domaćin, koji će u potpunosti da iskontroliše troškove Fonda – smatra Milatović.

On ističe da je neophodno saznati gdje tačno ide novac koji se izdvaja za zdravstvo.

Ekonomska situacija bolja nego 2020. godine

Milatović kaže da možemo biti zadovoljno jer je trenutna situacija u Crnoj Gori puno bolja u odnosu na 2020. godinu.

Prema njegovoj ocjeni, ekonomija je stabilnija, a građani bogatiji zahvaljujući povišicama plata koje su došle kroz program “Evropa sad” i druge različite programe.

– Nakon osam mjeseci uspješne implementacije programa “Evropa sad” imamo značajno ekonomsko rasterećenje na uštrb poslodavaca. To je dodatno omogućilo poslodavcima da povečaju investicije i da otvore nova radna mjesta pa danas u privredi imamo oko 30 hiljada novozaposlenih, u odnosu na prošlu godinu – smatra Milatović.

Inflacija izazvana ratom u Ukrajini reflektovana i na Crnu Goru

Milatović je ukazao na to da je zbog rata u Ukrajini i svega što se dešava na istoku Evrope, nažalost došlo do skoka cijena i inflacije izazvane ponudom gasa, nafte i žitarica na svjetskim tržištima.

– Sve je to u potpunosti reflektovano i na Crnu Goru – kazao je on.

Milatović misli da će Crnu Goru najviše pogoditi cijene električne energije na tržištima koje su porasle.

– Ono što je dobro su najave da se cijene struje u Crnoj Gori do kraja godine neće mijenjati tako da kada je riječ o energentima smo rasterećeniji, barem u kontekstu zemalja okruženje u EU – pojašnjava Milatović.

Kada je riječ o hrani, smatra da država mora puno snažnije da razmisli o konceptu robnih rezervi koje su u potpunosti ugašene 2003. godine.

Sve u ekonomiji je stvar povjerenja, napominje on, ali to ne funkcioniše uvijek na perfektan način.

– Kao građanin se plašim da smo zbog političke nestabilnosti i neznanja izgubili smo priliku da akcije Željezare kupe naši strateški partneri, poput Međunarodnih razvojnih banaka, Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke. Uz novac koji bi oni donijeli dobili bi viziju i znanje koje je sasvim sigurno potrebno našoj autoprivredi – zaključio je Milatović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content