Meta kažnjena sa 390 miliona eura zbog kršenja pravila privatnosti u EU

Piše: Objavljeno: 09/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, ra2studio/123RF

Regulatori EU kaznili su 4. januara američku kompaniji Meta Platforms Corporation sa ukupno 390 miliona eura zbog kršenja pravila privatnosti, zabranivši kompaniji da prisiljava korisnike da pristanu na oglase zasnovane na aktivnosti na mreži.

Regulatori Evropske unije kaznili su 4. januara američku kompaniji Meta Platforms Corporation sa ukupno 390 miliona eura zbog kršenja pravila privatnosti, zabranivši kompaniji da prisiljava korisnike u 27 zemalja da pristanu na oglase zasnovane na korisniku aktivnosti na mreži.

Komisija za zaštitu podataka Republike Irske izrekla je Meti dvije kazne u ukupnom iznosu od 390 miliona eura u presudi koja bi sada mogla uzdrmati poslovni model kompanije ciljanog oglašavanja zasnovanog na aktivnostima korisnika na mreži. Iz kompanije Meta su naveli da će uložiti žalbu, prenosi rtcg.me.

Meta i druge visokotehnološke kompanije našle su se pod pritiskom zakonodavstva EU koje propisuje nova pravila o privatnosti na mreži, a koja su među najstrožima na svijetu.

Irski regulator je glavni evropski regulator privatnosti podataka za Meta Corporation, jer je njegovo regionalno sjedište u Dablinu. Regulator je kaznio korporaciju sa 210 miliona eura za kršenje privatnosti na Facebooku i još 180 miliona eura za kršenje na Instagramu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content