Međunarodni dan siromašnih

Piše: Objavljeno: 09/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Siromaštvo je izraz koji označava nemogućnost zadovoljavanja osnovnih ljudskih potreba, odnosno nedostatak materijalnih sredstava nužnih za održavanje života i zdravlja.

Pod osnovnim ljudskim potrebama se najčešće podrazumijevaju redovna ishrana, zaštita od prirodnih elemenata… U tom smislu, koji podrazumijeva nedostatak osnovnih potreba, se takođe koriste izrazi kao što su krajnje ili apsolutno siromaštvo.

Pojam siromaštva uključuje i stanje u kome je pojedinac u stanju da zadovolji svoje osnovne potrebe, ali ne i druge potrebe (higijena, obrazovanje, rekreacija i sl.) koje se smatraju dijelom životnog standarda neke države. U tom se slučaju govori o tzv. relativnom siromaštvu.

Iako se kriterijumi prema kojima se određuje siromaštvo razlikuju u različitim oblastima, kulturama ili epohama, smatra se da je većina stanovništva tokom istorije bila u stanju apsolutnog ili relativnog siromaštva.

Ujedinjene nacije su na zasijedanju 23. decembra 1994. godine odlučile da se svakog 9. avgusta obilježava Međunarodni dan siromašnih kako bi se skrenula pažnja javnosti na siromaštvo, zaštitila njihova prava, održala njihova različita kultura i način života. Procjenjuje se da u svijetu trenutno ima preko 370 miliona siromašnih ljudi, koji žive u oko 90 zemalja širom svijeta, govore sa oko 7000 jezika i predstavljaju oko 5000 različitih kultura.

Kada je riječ o Crnoj Gori, prema poslednjim podacima Uprave za statistiku, u riziku od siromaštva se nalazi 22,6 odsto građana, što je predstavlja više nego petinu stanovništva, odnosno 140.000 građana.
Prema zvaničnim podacima oko 50.000 građana je i stvarno siromašno i prima neki vid socijalne pomoći.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content