Međunarodni dan porodice

Piše: Objavljeno: 15/05/2022
featured image

Međunarodni dan porodice, koji se obilježava 15.maja širom svijeta, predstavlja dan kada se posebna pažnja posvećuje značaju porodice kao osnove društva i jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije. Ovaj dan prvi put je obilježen 1994. godine.

Porodica je zajednica pojedinaca koja treba da omogući svakom njenom članu da pronađe mjesto u društvu koje mu pripada. Ona, kao takva, ima veoma značajnu ulogu u razvoju čovjeka i društva.

Prema mišljenju istaknutog psihologa Ekermana ,,idealne zdrave porodice nema, one su pretežno zdrave ili pretežno bolesne”.

Pretežno zdrava porodica je ona porodica čiji članovi ne ispoljavaju neki psihopatološki poremećaj, akutni ili hronični. U njenoj osnovi je ljubav, osjećanje sigurnosti, nježnosti, odanosti i prijateljstva. Karakteriše se povezanošću njenih članova, poštuju se lične granice i autonomija svakog pojedinca, prihvataju se i ohrabruju ispoljavanja kako pozitivnih, tako i negativnih osjećanja.

Porodica bi trebalo da predstavlja stabilnu socijalnu zajednicu u okviru koje, među njenim članovima vladaju poštovanje, međusobno uvažavanje, podjela odgovornosti, povjerenje i ljubav.

Zato, ukoliko ste daleko od svojih roditelja, nazovite ih, ukoliko ste blizu posjetite ih. Neka šetnja jednom nedeljno i svakodnevni razgovor postane ritual koji će pomoći razvijanju i očuvanju zdravih i kvalitetnih odnosa u porodici.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content