Međunarodni dan djevojčica: Naše vrijeme je sada – naša budućnost, naša prava

Piše: Objavljeno: 11/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Širom svijeta djevojčice pokreću promjene. One su aktivistkinje na prvim linijama pokreta za socijalnu i rasnu jednakost. One pozivaju na hitnu klimatsku akciju i traže prostor za stolovima u procesu donošenja odluka u svojim zajednicama i zemljama.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana djevojčica, ,,Naše vrijeme je sada – naša budućnost, naša prava„“, odražava njihovu upornost da pokrenu promjene kao transformativne feminističke liderke – upravo sada.

Iako je bilo napretka, ostaju značajni izazovi. Na osnovu trenutnih stopa napretka, UN Women procjenjuje da žene i djevojčice neće postići punu ravnopravnost sa muškarcima i dječacima još 300 godina. Obrazovanje koje zaista osposobljava studente za budućnost je od ključnog značaja za razbijanje ovog trenda, izgradnju jednakosti, glasa i moći za žene i djevojke u svijetu. Ipak, siromaštvo, kulturne norme i prakse, loša infrastruktura, nasilje i krhkost nastavljaju da podižu prepreke. Ulaganje u ostvarivanje prava djevojčica i dalje je neadekvatno, što doprinosi kratkoročnim, izolovanim pristupima koji na kraju stavljaju adolescente u nepovoljniji položaj, piše unwomen.org.

Suočavanje sa ovim izazovima u svijetu gdje su rizici za djevojčice akutniji nego ikada zahtijeva od svih zainteresovanih strana da preduzmu usklađene, snažne akcije.

,,Potrebni su raščlanjeni podaci zasnovani na uzrastu i polu da bismo informisali o politikama koje direktno utiču na živote djevojčica. Potrebni su nam održivi, dobro ciljani resursi za one koji su najviše pogođeni, kako bismo osigurali bezbjedne, zdrave, obrazovane i moćne adolescentkinje širom svijeta”, kažu iz UN Women-a.

Zamišljamo svijet u kome se prepoznaje djelovanje i vođstvo djevojčica, u kojem žive u punom uživanju svojih prava; bez nasilja i diskriminacije; kao ravnopravne liderke i članovi društava i zajednica.

Savjeti za osnaživanje djevojaka: ⭐Podsjetite ih da su jake, sposobne i da zaslužuju isto poštovanje kao i dječaci. ⭐Uvjerite ih jer treba da znaju da su mnogo više od svog fizičkog izgleda. ⭐Pohvalite ih za njihovu inteligenciju, snagu, vođstvo i još mnogo toga.

Međunarodni dan djevojčica poziva na nastavak zajedničkog rada da bismo to postigli i unaprijedili ciljeve naše zajedničke agende.

Djevojke mogu i moraju da vode naprijed, nikada ne smiju da budu izostavljene ili ostavljene. Ova decenija ubrzanja mora dati prioritet djevojkama u svoj njihovoj raznolikosti.

Sada je njihovo vrijeme, njihova prava, njihova budućnost. Djevojčice – njihova prava, glasovi, talenat i snovi – temelj su svijeta u kojem želimo da živimo.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content