Medina TIGANJ: Snovi se zaista ostvaruju

Piše: Objavljeno: 02/03/2023
featured image

Foto: Privatna arhiva

Medina Tiganj vlasnica je kozmetičkog salona “Studio miss beauty”u Beranama. Rođenena je 1997. godine, opština Peć. Osnovnu školu je završila u OŠ “Radomir Mitrović”u Beranama, a potom je završila Srednju Medicinsku školu za stomatološkinju- protetičarku. Kasnije je krenula na studije u Beogradu (poslovni biznis).

Tokom pandemije pokrenula je svoj vlastiti biznis i otvorila salon, po završetu edukacije za kozmetičarku. Ovo je pozitivan primjer kako je perspektivna i ambiciozna mlada osoba iskoristila kao priliku vrijeme pandemije, prateći razne webinare i tutorijale iz oblasti kozmetike. Kada je došlo do otvaranja, upisala je kurs za kozmetičarku koji je uspješno završila i kasnije ostvarila sa akademijom “Oxford” saradnju i već skoro dvije godine uspješno sarađuju.

Juče je u Podgorici polaznicama ciklusa edukacija po programu Akademije “Oxford” dodijelila certifikate o uspješno završenom programu za zanimanje kozmetičar/ka.

O čemu smo razgovarali sa Medinom, i kako je izgledao njen put do ostvarenja poslovnog cilja, saznajte u intervjuu koji slijedi…

Foto: Privatna arhiva

Počeci u Vašoj karijeri?

Moj početak je jako bio težak, samim tim što sam ideju za posao dobila kad je bila pandemija Korona virusa, tada su i uslovi bili teži za realizaciju. Ali imala sam želju za pokretanjem svog biznisa i veliki trud koji se na kraju isplatio.

Osim pružanja kozmetičkih usluga, Vi držite i obuke?

Da, prvi sam Oxfordov Edukator u Crnoj Gori i to je posao koji mnogo volim i koji me čini srećnom.

Kako je došlo do saradnje sa Oksfordom?

Do saradnje sa Oxfordom je došlo tako što sam posle pandemije odlučila da završim obuku za Japansko isrcrtavanje obrva. Jako mi se svidio njihov način rada i onda sam nakon par mjeseci postala i njihov edukator i zastupnik za Crnu Goru.

Foto: Privatna arhiva

Zaplovili ste u preduzetničke vode veoma mladi, kako se osjećate, na kakve izazove nailazite?

Jesam, meni je i to bio veliki cilj kao i veliki izazov, ali sam jako srećna jer sa svojih 25 godina sam stekla nešto svoje i pokrenula svoj biznis. Nije lako biti uspješan u ovom poslu. Nailazila sam i na predrasude, problemčiće kao i velike uspone, takođe i na izazove sa kojim se i dan-danas susrijećem. Ali kao i u svakom poslu tako i u ovom morate se izboriti sa tim.

Za malu sredinu kakvo je Berane, kako ste se snašli i je li vam dovoljno tržište?

Berane jeste mala sredina ali je dobro pozicionirana, pa često dolaze mušterije i iz drugih gradova iz Andrijevice, Plava, Gusinja, Petnjice, Rozaja, Bijelog Polja… Takođe Berane je odlična sredina za rad posebno u ljetnjem periodu.

Da li ste imali neke posticajne mjere ili kreditnu liniju od IRF-a, poslovne banke?

Nisam imala podsticaj od IRF-a i poslovnih banaka, isključivo sam svoj novac ulozila u početak biznisa, ali za proširenje koje planiram razmišljam da se obratim nekoj od poslovnih banaka ili IRF-u. Nadam se da ću naići na razumijevanje od njih i da će me podržati u mojim planovima za proširenje biznisa.

Foto: Privatna arhiva

Kakvo mišljenje imate o nelojalnoj konkurenciji u vašoj branši?

Jako poštujem svoje kolege, i smatram da svako ima svoje mušterije. Takođe u ovom poslu jako je bitno da smo kolegijalne, jer treba da smo podrška jedna drugoj. Nelojalna konkurencija i rad u sivoj zoni postoje u svakoj branši. Država i sistem treba da porade više na tome.

Možete li nam otkriti neke buduće planove?

Pa trenutno mi je cilj da proširim svoje obuke po Crnoj Gori, i da, ako Bog da, otvorim salone i u drugim gradovima. Naravno, za to će trebati vremena ali idem prema cilju.

Organizovali ste po prvi put edukaciju u Glavnom gradu preko Oksford akadrmije. Kakvo je iskustvo? Koliko su polaznice zadovoljne, za kojom edukacijom je najviše bilo zainteredovanih i koliko ste vi zadovoljni?

Da, jesam, bilo je veoma lijepo. Deset dana su trajale obuke, moje učenice su prezadovoljne. Trudila sam se da im sve svoje znanje prenesem. Jedno prije svega prelijepo iskustvo, i nastavićemo da ih još organizujemo. Pošto mi imamo veliki spektar obuka, bilo je dosta interesanata, ali eto da izdvojimo par obuka, a to su: obuka za nadogradnju noktiju, obuka za masaže i obuka za puder obrve, Microblading i japansko iscrtavanje obrva.

Foto: Privatna arhiva

Imate li u planu nešto slično ili novo da radite u Podgorici?

Naravno, imam u planu ali sada tačno ne znam kada, ali nadam se da će to biti u bliskoj budućnosti, možda već početkom aprila. Naime, pregovaram o eventualnoj saradnji, biće uključeno više aktera, jer u pitanju je jedna ozbiljna organizacija iz Njemačke.

Šta biste poručili mladim ženama koje tek žele da uplove u preduzetničke vode?

Poručila bih im da se odvaže i upuste u preduzetničke vode i da svoje snove ostvaruju. Jeste potreban veliki trud i rad, ponekad i odricanje, ali jednog dana će im se sve to isplatiti. Da se potrude i da budu samostalne i ekonomski nezavisne.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content