Marović: Crna Gora očekuje podršku EBRD-a u nastavku izgradnje auto-puta

Piše: Objavljeno: 26/07/2022
featured image

Crna Gora očekuje značajnu podršku Evropske unije i Evropske banke za obnovu i rezvoj (EBRD) prilikom finansiranja nastavka izgradnje auto-puta Bar-Boljare, za koju je u toku izrada projektne aplikacije kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO), kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na jučerašnjem sastanku sa šefom kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remonom Zakarijem.

Ona je objasnila da projektnu aplikaciju za ZIO priprema Ministarstvo kapitalnih investicija, a njen cilj je priprema glavnog projekta i tenderske dokumentacije za dionice Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Farmaci.

Marović je istakla odličnu saradnju sa EBRD-om u kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, putem kojeg EBRD u Crnoj Gori finansira projekte iz oblasti energetike, saobraćaja i digitalne infrastrukture.

– Značajna je i podrška EBRD-a ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz završnih mjerila za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina jer se poistovjećuje sa jednim od prioriteta 43. Vlade Crne Gore – zaključila je Marović.

– EBRD je spreman da kreditno podrži Crnu Goru u naznačajnijim izazovima kao što su upravljanje čvrstim otpadom i prioritizacija izgradnje putne infrastrukture – kazao je Zakaria.

On je dodao da EBRD ostaje posvećen pružanju podrške projektima obuhvaćenim zelenom agendom, malim i srednjim preduzećima i boljoj povezanosti Crne Gore sa regionom, kako saobraćajnoj, tako i energetskoj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content