Makron obećava borbu protiv seksualnog zlostavljanja unutar porodice

Piše: Objavljeno: 24/01/2021
featured image

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je znatno veću aktivnost države u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece od članova porodice, poručivši žrtvama da više nikada neće biti same.

Vlada Francuske je u četvrtak najavila pooštravanje kazni za silovanje djece, nakon što su tokom prošle nedjelje stotine žrtava progovorile na internetu o seksualnom zlostavljanju kojem su bile izložene u svojim porodicama.

Makron je danas u video poruci obećao ozbiljno bavljenje tim problemom i preventivne razgovore sa svakim djetetom i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Naveo je da će državni zdravstveni sistem finansirati psihološku pomoć djeci koja su žrtve seksualnog nasilja.

“Uništeni životi u svjetosti dječje sobe. Ukradena detinjstva tokom porodičnih odmora ili vremena koje je trebalo da bude nevino. Niko više ne može da ignoriše ova svedočenja, ove riječi, ove vapaje. Na nama je da ustanemo protiv seksualnog nasilja nad našom djecom”, rekao je Makron.

Masovna svjedočenja u Francuskoj o seksualnom zlostavljanju unutar porodice uslijedila su nakon optužbi protiv poznatog političkog analitičara za seksualno zlostavljanje djece.

Taj slučaj je doveo i do talasa svjedočenja muškaraca da su ih davno seksualno zlostavljali drugi muškarci.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da međunarodna istraživanja pokazuju da svaka peta žena i svaki 13. muškarac prijavljuju da su bili seksualno zlostavljani kao u uzrastu mlađem od 18 godina.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content