Ljubljana ograničila pristup vozilima i smanjila zagađenje vazduha

Piše: Objavljeno: 15/11/2023
featured image

Foto: Guliver

Ljubljana je ograničila pristup privatnim vozilima i promovisala pješačke zone, a to pomaže da se smanji zagađenje vazduha i podigne sveobuhvatni kvalitet urbane sredine, rekao je za Demostat savjetnik direktora Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije Klemen Gostič.

“Grad je zaista preduzeo različite korake da se uhvati u koštac sa ekološkim izazovima i zagađenjem. Iako su i dalje potrebna poboljšanja, možemo slobodno da kažemo da se sa većinom problema uspješno borimo primjenom odgovarajućih mjera”, objasnio je Gostič.

On je naveo i da je grad investicijama i unapređenjem infrastrukture javnog transporta ohrabrio građane da koriste automobile, bicikle i druge održive načine transporta, prenosi rtcg.me.

Višenamjenska (objedinjena) karta pod nazivom Urbana u ogromnoj mjeri je unaprijedila to korišćenje, a polako se širi i flota zelenih autobusa, precizira Gostič.

Sagovornik Demostata ukazuje i na važnost podizanja svijesti i obrazovanja građana o zaštiti životne sredine, ne samo tokom Evropske sedmice mobilnosti, već i generalno sprovodi se niz kampanja podizanja svijesti i obrazovnih programa, kako bi se građani informisali o značaju održivih praksi i smanjenju zagađenja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content